Çok İyi İngilizce Konuşmak İstiyorum


İngilizce Kelime Eşleştirme Uygulamaları
Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Artık hayatımızın her alanında olan, hemen herkesin en azından bir kelime dahi olsa bildiği bir dil olan İngilizcede kendini oldukça geliştirmiş, Türkçeden farklı olan gramer kurallarıyla ve 3000’den fazla ezberlediğin kelimeyle ileri derecede bir dil bilgisine sahip olmuş olabilirsin. Ancak hala İngilizce konuşmak ve pratik yapmakla ilgili sorunların olabilir. Dil seviyemiz her ne kadar dinleme, okuma, anlama ve konuşmanın birleşimi olsa da, bu dört unsurun da aynı seviyede olmadığı durumlar olabiliyor. Bu durumların pek çok nedeni olduğu gibi “Çok iyi İngilizce konuşmak istiyorum” diyen kişilerin uygulayabilecekleri farklı yöntemler de bulunuyor. Öncelikle İngilizce seviyeleri nelerdir ve ileri derecede İngilizce bilgisine sahip olmak ne demektir gibi soruların cevabına bakalım. Sonrasında ise mevcut İngilizce konuşmanızı nasıl bir üst seviyeye çıkarabilirsin, bunun için izleyebileceğiniz adımlar neler bunları inceleyeceğiz.

İngilizce Seviyeleri Nelerdir?

Bir dildeki yeterliliğimizin belirlenebilmesi için,  Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (Common European Framework of Reference for Languages – CEFR) tarafından belirlenen ölçütler kapsamında kişilerin belli bir dil seviyesi oluşur. İngilizce seviyeleri de yine bu ölçüt baz alınarak belirlendiği için, siz seviyenizi nasıl öğrenebilirsiniz ve daha pek çok sorunun cevabı için İngilizce Seviyeleri adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz. Genel bir tanımlamaya indirgeyecek olursak ise ne kadar iyi İngilizce bilginiz olduğunu belirtmek için dinleme, konuşma, okuma ve yazma gibi dört başlıkta sizi değerlendirerek dil yetkinliğinize göre elde ettiğiniz seviyelerdir. A1-A2-B1-B2-C1-C2 şeklinde yazılıp, A1-A2 temel, B1-B2 orta, C1-C2 ileri/yetkin, olacak şekilde sıralandırılabilir. Orta ve ileri derecedeki dil seviyelerinde İngilizce okuma ve yazmada daha akademik ve görece uzmanlık gerektirecek konularda hakimiyet, gramer yetkinliği ve etkili bir konuşma beklenir. Bu kısımda kelime bilgisi önemli olduğu kadar uygun yerde uygun kelimeleri kullanmak ve cümle-anlam ilişkisini bozmamak dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir. Ancak yukarda belirttiğimiz gibi okuma ve yazmanız her ne kadar ilerici derecede olsa da iyi İngilizce konuşabilmek için bunlar tek başlarına yeterlilik sağlamamaktadır.

Peki ama konuşmayı neler etkiler? İyi İngilizce konuşmak için nelere dikkat etmeliyiz?

Heyecan yapmayın. Süreci olduğu gibi Kabul Edin.

Seviyeniz ne olursa olsun konu konuşmak olduğunda en önemli şey hata yapmanın doğal bir durum olduğunu kabul etmek. Ana diliniz dışında bir dili yetkin bir şekilde bilmek zaten çok önemli bir olayken yapacağınız bir iki gramer ya da kelime hatasını düşünerek kendinizi konuşmaktan geri çekmeyin. Ana dili İngilizce olan biriyle konuşurken eşsiz bir kelime bulmaya odaklanmak yerine etkili iletişim kurmaya odaklanın. Sizin ana dilinizde hata yapmanız gibi ana dili İngilizce olan biri de kendi dilinde konuşurken hatalar yapabiliyor. Bu nedenle sizin yaptığınız ya da yapabileceğiniz bir hatayı büyük bir kusur gibi algılamanıza hiç gerek yok. Anlamadığınız bir cümle olduğunda “Could you repeat that?” diyerek tekrar etmesini istemekte, ya da anlamadığınızı belirttikten sonra “Could you be more specific? / Could you explain that to me?” diyerek karşı tarafın cümlelerini daha spesifik bir şekilde açıklamasını istemekte bir sakınca görmeyin. Başka bir dil öğrenmenin zorluğunu bilen kişilerle diyalog kurduğunuzda kendi bilgileriniz üzerine katarak ilerler ve kendisini geliştirirsiniz Bunun yanında çok iyi İngilizce konuşmak istiyorsanız ikili iletişimlerde kendinizi eleştirmek yerine karşı tarafı dinlemeye ve doğru kelimeyi değil de etkili iletişimi sağlamaya önem veriniz. Bu sayede doğal cümle yapılarına daha aşina hale gelebilirsiniz.

İngilizce konuşma

Kelimeye değil Bütüne Odaklanın.

Dil seviyenizi ilerletmek için kelime bilgisinin yeri yadsınamayacak kadar önemlidir. Hedef dilde ne kadar çok kelime bilirseniz özellikle okumanız ve yazmanız da bir o kadar gelişir. Ancak çok fazla kelime bilgisi sizi çok iyi İngilizce konuşan kişiler yapmaz. Konu konuşmak olduğunda kelime kelime gitmek yerine cümle kalıplarına ve deyimlere odaklanmak çok daha akıcı ve doğal bir İngilizce konuşma süreci sağlayacaktır. 4000’den fazla kelime bilip konuşmada uygun kelimeyi ararken hiçbir şey anlatamayan o kişi olmamak için bulunabileceğiniz ortamlarda lazım olabilecek cümle kalıplarına odaklanın. En basit cümle kalıplarıyla bile doğru ve etkili diyaloglar kurabilirsiniz. If not… (öyle değilse/olmazsa) kalıbıyla I like… (hoşlanırım/severim) kalıbıyla ve daha pek çok cümle kalıbıyla kendinizi anlatabilirsiniz. Her ne kadar bunlar çok fazla kelime bilen kişiler için oldukça basitmiş gibi gelse de uygun kelimeyi ararken kaybedilen zaman ya da yanlış yerde yanlış kelimeye kullanma korkusu içerisine düşeceğiniz o zaman süresince daha sağlıklı bir diyalog yaşayabilirsiniz. Sonraki süreçte ise tek tek kelime ezberlemek yerine konuşmalarınızda kullanabileceğiniz cümle kalıplarını ve deyimlerini ezberleyerek akıcı ve doğal bir şekilde İngilizce konuşabilirsiniz.

İyi İngilizce konuşmadan önce iyi bir dinleyici olun.

Çok okumak ve çok yazmak her ne kadar İngilizcenizi geliştirse de konu konuşmak olduğunda en etkili yöntemlerden biri dinlemektir. Kulak aşinalığı sağladığı , doğru telaffuzu ve cümle yapılarını düzgün bir şekilde kullanmayı örneklendirdiği için dinlemek , iyi İngilizce konuşmada olmazsa olmaz kurallardandır. Her ne kadar dizi/film izleme tavsiyesi ileri derecede İngilizce bilen kişiler için yetersiz bir tavsiye gibi dursa da dil öğrenme sürecinde hep dendiği gibi diller nankördür. Ne kadar az maruz kalırsanız o kadar hızlı unutursunuz. Hepimizin de her an birileriyle İngilizce konuşma fırsatı olmadığı için, konuşma sürecinde körelme yaşayıp geriye düşmemek adına çok fazla dinleme yapmanız oldukça önemli. Dizi, film, podcast fark etmeksizin ilgi duyduğunuz konularla alakalı YouTube videoları dahi olsa İngilizceye maruz kalmaya özen gösterin. Dinlemek hem aksanlı telaffuzlar konusunda yardımcı olacaktır, hem de gündelik hayatta kişiler dili nasıl kullanıyor bunu anlamanıza yardımcı olacaktır.

Gölgeleme Tekniğini Uygulayın.

Filmleri izledin, podcast’i dinledin ancak iyi İngilizce konuşmak için yapmak gerekenler sadece bu kadar değil. Gölgeleme, İngilizce adıyla Shadowing, cümleleri yüksek sesle tekrarlayarak öğrenme tekniğidir. Bu tekniği dinlediğin ve izlediğin içeriklerin arkasından uygulayarak konuşma pratiği yapman telaffuzunu geliştirmene oldukça katkı sağlar. Daha önceden izlediğin, aşina olduğun bir içerikte bu tekniği uygulaman daha faydalı olacaktır. Gölgeleme tekniğini uygularken özellikle vurguların nerelerde yapıldığına ve kelimeleri bu vurgularla birlikte nasıl telaffuz ettiklerine bakarak bol bol tekrar et. İstersen videoyla kıyaslama yapmak için kendi sesini kaydet, böylelikle sonrasında dinleyip nerde doğru vurgu nerede yanlış vurgu yaptın anlayabilirsin. Bu teknik sayesinde kendi kendine de olsa çok iyi bir şekilde İngilizce konuşma becerini geliştirebilirsin.

Konuşarak Öğren İngilizce Konuşma kursuna başlayabilirsin.

“Ben tek başıma konuşarak İngilizcemi geliştiremem, bir bilenin de olması lazım” diyorsan Konuşarak Öğren’in İngilizce Konuşma Kursları sana ana dili İngilizce olan hocalarla pratik yapma imkanı sunuyor. Kendi seviyene uygun gerçekleştireceğin günlük konuşmalarla hem İngilizce konuşma pratiğini bol bol yapmış olur, hem de hocaların yardımıyla ana dili İngilizce olan kişilerin kullandığı kalıplara daha da aşina olup bunları uygulamaya başlarsın. İnternetin olduğu her yerden gerçekleştirebileceğin bu konuşmalar da sana sınıf ortamı gerginliği yaşatmayacağı için daha sakin olabilir, düşüncelerini tamamen öğrenmeye ve pratiği odaklayarak İngilizce konuşma sürecini başarıyla ilerletirsin.

İngilizce konuşmak

Konuşarak Öğren online İngilizce konuşma kursu, dijital ortamda sunduğu eğitim materyalleri ile öğrencilere pratik yapma imkanı sunar. Bu şekilde, öğrenme sürecinizde pratikler gerçekleştirerek dersleri tekrarlayabilir ve günlük yaşamda İngilizce dil becerilerinizi kullanma yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.

Konuşarak Öğren mobil uygulamalarını aşağıdaki bağlantılar üzerinden telefonunuza/tabletinize indirebilirsiniz:

iOS İçin Konuşarak Öğren Uygulaması | Android İçin Konuşarak Öğren Uygulaması

Konuşarak Öğren öğrencilerinden Dr. Yüksel Özkale anlatıyor:

Özet

İngilizce Seviyeleri nedir?

İngilizce ya da başka bir dildeki yetkinliğinin ölçmek adına konuşma, dinleme, yazma ve okuma alt başlıklarının bir araya gelmesiyle belirlenen dil seviyeleridir.

İngilizceyi daha iyi konuşabilmek için neler yapılabilir?

Öncelikle heyecanınızı kontrol etmeli ve hata yapma sürecini kabul etmelisiniz. Sonrasında cümle kalıplarını ezberlemeye özen gösterin. İzlediklerinizdeki veya dinlediklerinizdeki özellikle ana dili İngilizce olan kişilerin söylediklerini durdurup, onların kelimelerini ve vurgularını tekrarlayarak daha telaffuzlu bir İngilizce konuşabilirsiniz. Ya da birebir konuşma fırsatı için Konuşarak Öğren’in İngilizce konuşma kursuna başlayabilirsiniz.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Ingilizce Konuşma

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı