Dil Öğrenme Beynin Neresinde Gerçekleşir?


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

İkinci bir dil öğrenmenin başta beynimizi geliştirmek olmak üzere beyni büyüttüğü de İsveç bilim adamları tarafından kanıtlanmış bir durumdur. Dil öğrenmenin olumlu etkileri oldukça fazla. Peki, dil öğrenme beynin neresinde gerçekleşir, beynin yabancı dili öğrenmemizi sağlayan bölümü hangisidir hiç merak ettiniz mi? Bugünkü yazımızda yabancı dil öğrenirken beyinde neler olduğunu ve hangi bölümünün aktif olarak kullanıldığını inceleyeceğiz.

Yabancı dil öğrenme beyinde nasıl gerçekleşir?

Sağ ve sol loptan oluşan beyin, her iki parçası ile bir bütündür. Konuşma ve dil merkezi sol yarım kürededir. Dili doğru kullanma, mantık yürütme, matematiksel işlemler, analiz etme ve sıralama beynin bu bölümünün fonksiyonlarıdır. İşitsel ve görsel öğrenmenin gerçekleştiği sol lop aynı zamanda vücudun sağ tarafını da kontrol etmektedir. Zihinsel ağırlıklı olup duyguları da kontrol eder.

Yabancı kelimelerin beyinde yolculuğu

Yabancı dil öğrenirken beynimizin yeni kelimeleri anlamlandırması, seslerin belli bir anlama dönüşmesi ve cevap fonksiyonunun devreye girmesi beynin farklı bölümlerinde olur. İşitme korteksi gelen sesleri sinirsel uyarılara dönüştürürken duyulan sesin aynı zamanda nerden geldiğini de beyne iletir. İşitme korteksinden geçen sinirsel ses bilgileri yine beynin sol lobunda yer alan wernicke bölgesine gelir. Wernicke bölgesi gelen sesleri kelimelere ve cümlelere dönüştürür. Dil üretim bölgesi olan broca bölgesi ise yanıtları formüle eder. Dil sürecinde en son durak motor korteks bölgesidir. Kelimeler şekillenirken hareketleri kontrol eden motor korteks telaffuza yardımcı olan bir bölümdür.

Yabancı dil öğrenme beyinde anlık gerçekleşir

Tüm bu fonksiyonlar beyinde saniyeler içinde gerçekleşir. Duyulan ilk ses veya heceden sonra beyin hemen kelimeyi her iki dilde tanımlar. Dil merkezi çok esnek yapıdadır. Bu nedenle yabancı dil öğrenmek beyni geliştirir ve büyütür. Merkezi sinir sisteminin bileşenlerinden olan beyin boz maddesi yabancı dil bilenlerde çok daha fazladır. Dil öğrenme yeteneği doğuştan gelen bir yetenektir. Yabancı dil beynin daha esnek olmasını sağlar. Farklı diller ise beyinde aynı alanda depolanır.

Yabancı dil öğrenimi için, beynin yapısından yola çıkılarak dikkate alınabilecek tavsiyeler

  • Küçük yaşlarda, beyin dil eğitimine daha müsaittir, daha esnektir. Bu yüzden çocuklar için dil eğitimi ciddi anlamda tavsiye edilmektedir.
  • Dil öğrenmeye çalışan birine müdahale edilmemelidir, yanlışları düzeltilmemelidir, insan kendini zorladıkça bu yanlışları düzeltmek için metotlar geliştirecektir.
  • Deneyime dayalı eğitim, beynimizde ezberden çok daha ciddi bir “dil öğrenme gücü” yaratır. Bu yüzden, konuşmaya, deneyerek öğrenmeye dayalı eğitim modellerini tercih etmek mantıklıdır.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı