İngilizce Cümle Kurma Alıştırmaları: Püf Noktaları ve Kalıpları


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

İngilizcede, belirli bir dil bilgisi, gramer, ve belli bir kelime bilgisine sahip olmanızın ardından sıra kendinizi ifade etmede, cümle kurmaya geliyor. İngilizce cümle kurarken, gündelik basit kalıplar başta olmak üzere, kendinizi ifade etme, insanlara bir şeyler sorma ve verilen sorulara yanıt verme odaklı, İngilizce düşünme kabiliyetimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bu içeriğimizde, İngilizce cümle kurmanın temel püf noktaları, birkaç örnek İngilizce cümle ile, bir cümle kurarken nasıl düşünmemiz gerektiği gibi konulara değineceğiz.

İngilizce Cümle Nasıl Kurulur?

ingilizce-zarflar

İngilizce Cümle Kurma Zamanlar

İngilizcede, grammerin en önemli noktalarından bir tanesi zaman kavramlarıdır, zaman çekimleridir. Zaman çekimlerini yanlış kulandığınızda, ifade etmek istediğiniz şeyi yaklaşık olarak yine ifade edersiniz, ancak çarpık durmaktadır. Şimdiki zaman kullanmanız gereken bir yerde, geçmiş zaman kullandığınız taktirde, ‘hemen buradan gitmek istiyorum’ diyeceğiniz yerde, ‘hemen buradan gitmek istedim’ gibi farklı bir cümle kullanabilirsiniz.

İngilizce Doğru Cümle Kurma

Cümle kurmayı çok iyi bilen birisinin kalan tek ihtiyacı, gerçekten durumu anlatabilecek kelimelerdir. Kelime bilgisi içinse yapmanız gereken kitap okumak, film izlemek, dizi izlemek, kelime testleri çözmek ve Wordly gibi İngilizce kelime öğreten mobil uygulamaları kullanmak. Ancak doğrudan bir kelime aklınıza gelmiyorsa dahi, kendinizi zorlayarak o kelimeyi, başka sözcükler ile de ifade edebilirsiniz.

İngilizce Cümle Yapısı

İngilizce cümlelerde, cümle yapısı Türkçeden farklıdır.

Ben Sultanahmet’e gidiyorum.

I’m going to Sultanahmet. 

Burada da net şekilde görebileceğiniz üzere, cümle yapısı Türkçede özne-nesne/tümleç-fiil şeklinde iken, İngilizcede özne-fiil-nesne/tümleç şeklindedir.

İngilizce Cümle Kurma Örnekleri

Ben her cumartesi, annemle sinemaya giderim. 

I go to cinema with my mother every Saturday. 

İngilizcedeki sıralamada, Türkçede ‘her cumartesi’ ifadesinin başta olması gibi bir durum söz konusu değil. Bu tarz ifadeler, İngilizcede sonlarda yer alıyor. Cümlenin temel kalıbı olan,

I go to cinema, ifadesinin ardından gelen with my mother ve every saturday kalıplarını değiştirerek, bu cümleleri farklı şekilde de ifade edebiliriz.

I dont go to cinema without my friends usually. 

Genellikle arkadaşlarım olmadan, sinemaya gitmem. 

Bu cümlede de, temel kalıbı biraz değiştirip, anne yerine arkadaşları, her cumartesi yerine de ‘usually’ kalıbını koyduk.

Always (her zaman), in general (genellikle), usually (çoğunlukla) gibi kalıplar ile, cümlenin sonunda vermek istediğimiz mesajı verdik.

Yoğunluk durumları ile ilgili tabloya bakarak da fikir edinebilirsiniz, yüzdesel olarak şu şekildedir:

With ve without kalıpları ile de zaman ilgeci öncesinde bilgi verdik.

İngilizce Cümle Kurma – Hızlı ve Kolay İngilizce Ders Videosu

ÖZET:

İngilizce cümle nasıl kurulur?

Cümle yapısı Türkçe’de özne-nesne/tümleç-fiil şeklinde iken, İngilizce’de özne-fiil-nesne/tümleç şeklindedir.

İngilizce cümle kurma örnekleri nelerdir?

Ben her cumartesi, annemle sinemaya giderim. I go to cinema with my mother every Saturday. İngilizcedeki sıralamada, Türkçede her cumartesi ifadesinin başta olması gibi bir durum söz konusu değil. Bu tarz ifadeler, İngilizcede sonlarda yer alıyor. Cümlenin temel kalıbı olan, I go to cinema, ifadesinin ardından gelen with my mother ve every saturday kalıplarını değiştirerek, bu cümleleri farklı şekilde de ifade edebiliriz.

İngilizce’de doğru cümle nasıl kurulur?

Cümle kurmayı çok iyi bilen birisinin kalan tek ihtiyacı, gerçekten durumu anlatabilecek kelimelerdir.

İngilizce’de cümle kurarken zamanlar nasıl kullanılır?

İngilizce’de, grammerin en önemli noktalarından bir tanesi zaman kavramlarıdır, zaman çekimleridir. Zaman çekimlerini yanlış kulandığınızda, ifade etmek istediğiniz şeyi yaklaşık olarak yine ifade edersiniz, ancak çarpık durmaktadır.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı