İngilizce Zor Kelimeler: Telaffuzu ve Okunuşu En Zor Kelimeler


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

İngilizce, ister bilen biri olun ister bilmeyen biri olun, günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız bir dil. Dizilerde, reklamlarda ve çeşitli yerlerde İngilizce kelimeleri sıklıkla görüyoruz, peki İngilizcede telaffuz noktasında bizi en çok zorlayan kelimelerin okunuşlarını hiç merak ettiniz mi?

İşte bir ortamda aniden İngilizce konuşmanız gerekirse zor duruma düşmemeniz için, Konuşarak Öğren’den dev hizmet! Telaffuzu yanlış bilinen kelimeler ve doğru okunuşları… 🙂

1- Congratulations Okunuşu

Kangırıtüleyşıns, kongrülasyon, köngürütileyşıns başta olmak üzere artırarak örneklendirebileceğimiz hatalı telaffuzları ile gönülde yer etmiş, ‘tebrikler!’ ifadesinin İngilizce karşılığıdır.

Congratulations kelimesinin doğru okunuşu: kıngraculeyşıns.

2- Accessory Okunuşu

ACCESSORIES

Aksesuar manasına gelen accessory, telaffuz konusunda o kadar net bir sözcük değil maalesef. Nice koç yiğitleri telef eden acesoriztin birçok yanlış okunuşu mevcut. Aksesoirz, aksesuraz, acsöriz, acesör, aceörizes… Eyvahlar olsun!

Accessory kelimesinin doğru okuşunu: eksesriy

3- Massachusetts Okunuşu

chandler_oleary_50states_massachusetts

ABD’nin eyaletlerinden biri olan Massachussets, telafuzu konusunda emin olmayanlar için tam bir cehennemdir, herkes onu görünce koşarak uzaklaşır. Ama bildiğiniz gibi değil, çok kolay ve sevimli bir okunuşu vardır.

Massachussets kelimesinin doğru okunuşu masaşuset şeklindedir. Ek olarak ünlü üniversitesi MIT de, istihbarat teşkilatımız MİT şeklinde değil, ’emayti’ olarak okunur. (Einstein was here)

4- Enthusiastic Okunuşu

ent

İngilizcede coşkulu manasına gelen enthusiastic kelimesinin doğru okunuşu ‘enthüziaztik’tir. Karizmatik bir okunuşa sahiptir… Kesinlikle öğrenin, yerli yersiz kullanın.

5- Archive Okunuşu

maxresdefault

İngilizcede ‘arşiv’ manasına gelen aynı zamanda kayıtları da ifade eden archive kelimesinin doğru okunuşu ‘arkayv’ şeklindedir. Lütfen en çok hataya düşülen kelimelerden birisi olan archive’in telafuzuna dikkat edelim, dikkatli olmayanları uyaralım.

6- Anarchy Okunuşu

maxresdefault-2

Anarşi manasına gelen ‘anarchy’ (söylemesek de ne manaya geldiğini tahmin etmek zor olmazdı) telaffuz noktasında hataya düşülen sözcüklerden. Anarşi, enırşi ya da sizin ürettiğiniz özel anarch telaffuzları yanlıştır. Anarch kelimesinin doğru okunuşu ‘anarki’dir.

7- Colonel Okunuşu

page_milli-savunma-bakani-tskdaki-paralel-yapi-iddialariyla-ilgili-binden-fazla-ihbar-geldi_862623085

Albay manasına gelen colonel kelimesi, yanlış telaffuzlara çok açık gibi görünüyor değil mi… Kolonıl, kolonel gibi telaffuz terk ifadeleri artık unutuyoruz ve bembeyaz bir sayfa açıyoruz.

Colonel kelimesinin doğru okunuşu, ‘kernel’dir.

8- Clerk Okunuşu

clerk kelimesinin dogru telafuzu

İngilizcede katip manasına gelen clerk kelimesinin, ‘klerk’, ‘klörk’ gibi okunuşları tamamen hatalıdır.

Clerk kelimesinin doğru okunuşu ‘klak’ şeklindedir.

9- Ratio Okunuşu

modes

Oran anlamına gelen ratio kelimesinin telaffuzu çok hataya düşmeye müsait değil mi? Retyo, reytio gibi okunuşlarla karşılaşabiliyoruz, maalesef. Şimdi sizi bu telaffuzun ateş çemberi kelimesinin stresinden kurtaracağız!

Ratio kelimesinin doğru okunuşu reyso şeklindedir! Tekrar ederim, reiso… Tam okunuşlar için Google Translate’de kelimeyi yazıp telaffuz butonuna tıklayabilirsiniz.

10- Debt Okunuşu

Odious-debt-e1428756652927

Borç manasına gelen debt sözcüğünün okunuşunda genellikle ‘debt’, ‘dept’ gibi telafuz hatalarına sık düşülüyor.

Debt kelimesinin doğru okunuşu ‘det’tir.

11- Live Okunuşu

LiveHappy_1

Live kelimesinin İngilizcede kullanım alanı oldukça yaygın. Fiil olarak yaşamak manasına gelen live, sıfat olarak ise canlı, naklen gibi anlamlara geliyor. Live kelimesinin telaffuzunda en çok düşülen yanlış, kelime ‘layv’ gibi okumak… Ancak doğru okunuşu bu değil.

Live kelimesinin doğru okunuşu ‘liv’dir.

12- Recipe Okunuşu

77c32016a9cb99543763f475358b5570

İngilizcede tarif manasına gelen recipe kelimesinin doğru okunuşu resıpi şeklindedir.

13- Determine Okunuşu

determine

İngilizcede saptama, karar verme ya da belirleme gibi anlamlara gelen ve sıklıkla kullanılan determine sözcüğü, telaffuzunda birçok hatalı kullanıma tanık olduklarımızdan birisi.

Determin, ditörmayn gibi telaffuzlardan kesinlikle uzak duralım! Determine sözcüğünün doğru okunuşu ditörmındır.

14- Foreigner Okunuşu

200_s

Bir gün yurt dışına çıktığınızda sizin için söylenebilecek sözcüklerdendir, ‘yabancı’ manasına gelen foreigner kelimesi. Okunuşu birçok kişinin tahmininin aksine ‘foreynır’ ya da ‘foreignır’ şeklinde değildir.

Foreigner kelimesinin doğru okunuşu forinırdır, güvenle telaffuz edebilirsiniz.

15- Economy Okunuşu

happy-economy-600

İngilizcede ekonomi manasına gelen economy, hatalı telafuzuna sık rastlanan kelimelerden biridir. Nice yiğit economy kelimesini telafuz etmeye çalışırken yitip gitti, siz de öyle olmayın diye doğrusunu yazıyoruz…

Economy sözcüğünün doğru okunuşu ikanami’dir. Vurgu ikinci a harfine yapılır. Benzer şekilde economics de tahmin edebileceğiniz üzere, ikanamiks şeklinde okunur.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı