İngilizce Soru Kalıpları


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Tenseleri yaladık yuttuk, tüm formülleri ezberledik, az biraz cümle kalıplarını da öğrendik, bu kalıpları parçalarına ayırıp tek tek parçaları da inceledik. Bunları yapmadıysak bu konulardaki tüm bilgi sitemizde mevcut, bakabiliriz telaş etmeyelim.

Güzel, iyi gidiyoruz. Bu İngilizce denen sorunu adım adım, yavaş yavaş birlikte çözeceğiz. Olmuyor, yapamıyorum, öğrenemedimleri geride bıraktık. Olması için çabalıyorum, yapmak için elimden geleni yapmıyorum, öğrenmek istiyorum evresindeyiz.

Evet, bu yazımızın konusuna gelelim hemen. Bu yazımızda İngilizce Soru Kalıpları konusuna değineceğiz. Cümle kurmayı zaten öğrendik gerek yok diye düşünmeyin. İngilizce’de soru sorarken kelime sıralamamız değişiyor, cümle de uzunsa özne nereye yüklem nereye gelecek karışabiliyor. Cümle kalıplarını biliyorsanız bile tekrar olması açısından İngilizce Soru Kalıpları konusuna da bir bakalım.

ask-more-questions-soru-kaliplari

Örneklerle İngilizce Soru Kalıpları

İngilizce’de soru sormanın çok fazla yolu vardır. İstediğimiz her yolu kullanabiliriz. Ama doğru kullanım için önce soruyu sorduğumuz durumu iyice kavramamız gerekli.

Ben burda ne demek istiyorum? Şunu demek istiyorum: Kibar bir talepte mi bulunacaksınız? Önceden belirlenmiş br konu hakkında bilgi mi topluyorsunuz? Ya da zaten çoktan bildiğiniz bir bilgiyi teyit etmenin mi peşindesiniz?

Yukarıda bahsi geçen “ben bu soruyu nasıl bir durumda ve neden soruyorum?” sorularına cevap vermeden soru kalıbınızı doğru hazırlayamazsınız. Çünkü bulunduğunuz durum, sorunun amacı, soruyu yönelttiğiniz kişi gibi unsurlar soru kalıbını belirleyen unsurlardandır.

Direkt Soru Sormak

Her soru cümlesi tercih edilen soru kelimesi ile başlar. Bu “nerede” ya da “ne zaman” gibi kelimeler de olabilir, cümlenin tense’ine bağlı olarak eklenen bir kelime de olabilir (bunlara auxillary verb diyoruz örnekler do, does, did vs.). Uzatmadan formüle ve örneklere geçelim:

  • Formül: Soru Kelimesi + Kullanılan Zaman (auxillary verb) + Özne + Fiil + (gerekliyse Nesne) + ?

When does he get come?

Do you like cats?

How long have you been studying English?

Where are those printing machines manufactured?

Evet – Hayır Sorusu Sormak

Evet – Hayır sorularımız nispeten kolay. Bu tür sorularda amaç basit bir evet ya da hayır cevabı ve belki de bu cevabı takiben basit bir tümce almaktır. Bu soru süründe ASLA soru kelimesi kullanılmaz ve sorumuz HER ZAMAN auxillary verb yani tense’e bağlı soru eki ile başlar.

  • Formül: Auxillary + Özne + Fiil + (gerekliyse Nesne) + ?

Does she live in İstanbul?

Have you seen that movie?

Is he going to come to see her?

Özne – Nesne Sorusu Sormak

Bu sorularda, adından da anlaşılacağı gibi, öznenin yaptığı eylemi hangi nesne ile yaptığını soruyoruz. Ya da eylemin yapıldığı nesneyi biliyoruz ama özneyi bilmiyoruz bu yüzden özneyi soruyoruz. Öğrenmek istediğimiz özne ise nesne ise formül A, özne ise formül B’yi kullanıyoruz.

“Joanne likes playing the piano” cümlesini baz alarak  formüllere göre örneklerimizi verelim.

  • Formül A: Wh? + Auxillary + Özne + Fiil + ?

What does Joanne likes playing?

  • Formül B: Wh? + (Auxillary) + Fiil + Nesne + ?

Who likes playing the piano?

Formül B biraz karışık, değil mi? Bir kere neden her soruda olan “do-does” kullanmadık? İşte özneyi öğrenmek için soru sorduğumuz formül B böyle özel bir formül. Bu formüle göre “who” kelimesinden hemen sonra yüklemimizi koyuyoruz ve sorumuzu aslında “who” kelimesinden sonrası normal cümleymiş, soru cümlesi değilmiş gibi kuruyoruz.

Bu tabi sadece “who” için geçerli değil. Buna benzer başka soru kelimeleri de var. Şimdi yukarıdaki formüllerden B formülüne uygun en çok kullanılan soru kelimelerimizi örneklerle inleceyelim ki bu karışık formül iyice pekişsin.

Which

Which car goes fast?

What kind of

Which kind of bread tastes good?

What sort of

What sort of tea costs so much?

Who

Who goes to school in such a place?

Soru Eklentileriyle Soru Sormak (Question Tags)

Soru eklentisi dediğimizce sanki bir oyun eklentisindne bahseder gibi olduk ama konumuz sizin de aşina olduğunuz question tags aslında. Bu tür sorularda amacımız zaten bildiğiniz ya da bildiğinizi sandığınız (yoksa bilmiyor musunuz? Siz en iyisi teyit edin ) bir şey hakkında onay alma amaçlı sorulan sorulardır. Bu soru türü diyaloglarda kullanılır ve “xx şöyle, değil mi?” gibi bizim Türkçe’de de kullandığımız soru kalıbıyla aynıdır.

You are single, aren’t you?

They have been here before, haven’t they?

She didn’t buy that computer, did she?

Burada dikkat etmeniz gereken tek nokta cümlenin tense’ini iyi bilmek ve cümle olumluysa soru eklentisini olumsuz, cümle olumsuzsa da eklentiyi olumlu halde kullanmak. Cümle ile eklenti ters orantılı yani.

Dolaylı Soru Sormak

Direkt pat diye sorduğumuz sorular olduğu gibi, azıcık kibar olalım diye lafı dolandırarak sorduğumuz soru türleri de var. Bu soru türünün sorduğu aslında direkt sorularla aynı. Ama bu türümüz yani dolaylı soru kalıpları daha resmi ve kibar durumlarda kullanılıyor.

Bu soru türünde başa bir giriş sözcük grubu ekliyoruz sonra bu grubu bir soru kelimesi ya da “if” yardımı ile asıl cümleye bağlıyoruz.

  • Formül: Giriş + Soru Kelimesi ya da “if” + Olumlu Cümle Yapısı

I was wondering if you know the way to the restroom.

Do you know when the test starts?

Can you tell me where to buy some food?

Tamamdır, soru kalıplarını da atlattık. Oh, şimdi güzel bir ara verelim zihnimiz dinlensin sonra öğrendiğimiz konuları pekiştirmek adına biraz örnek cümle kuralım ya da okuma yapalım. Pekiştirme işlemi de hallolunca İngilizce öğrenme serüvenimizde bir adım daha ilerletik demektir, tebrik ederim!

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı