İngilizce Fiziksel Özellikler


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

İngilizce öğrenirken daha en başlarda, özellikle de kelime dağarcığımızı ilerletmek için, bir şeyleri betimlemeyi öğreniriz. Bu gerek bulunduğumuz oda olsun gerek bir kişinin dış görüntüsü olsun her zaman İngilizce öğreniminde kullanılan bir araçtır.

Bu yazımızda hem kelime dağarcığımızı ilerletmek hem de bir kişinin fiziksel özellikleri nasıl anlatılır öğrenmek adına İngilizce fiziksel özelliklerden bahsedeceğiz.

Fiziksel özellik ibaresi aslında çok geniş bir kavram, fiziksel de nasıl fiziksel önce ona karar vermeliyiz. Aşağıda fiziksel özellikleri ilgili oldukları alanlara göre ayırdık.

pexels-photo-57862-large

Genel Görünüş

Genel görünüş kişiyi ilk gördüğünüzde sizin üzerinizde yarattığı genel etkiyi betimlemektir ve uzun uzadıya detaya girmeden önce ilk genel görünüşü fark ettiğinizden bilmenizde yarar vardır.

Mesela bahsi geçen kişi çekici biri mi? Resmi görünüşlü mü yoksa rahat bir tip mi? Üstü başı temiz mi yoksa yataktan kalktığı gibi çıkıp gelmiş biri mi? Genel görünüşü betimlemek için kullanabileceğimiz kelimeler ise aşağıdaki gibi:

Good-looking, beautiful, handsome

(iyi görünümlü, güzel, yakışıklı)

Plain, homely, unattractive

(fazla sade, gösterişsiz, çekici olmayan)

Well-dressed, poorly dressed, elegant, fashionable

(iyi giyimli, kötü giyimli, zarif, modaya uygun giyinen)

Neat, tidy, clean, dirty

(derli toplu ,düzenli, temiz, kirli)

Boy

Kişinin boyunu tam ölçüleriyle bilmiyorsak bile aşağıdaki kelimeler yardımıyla kişinin dış görünüşünü boyuna göre betimleyebiliriz.

Tall, very tall, quite tall, six feet tall, not very tall, short

(uzun, çok uzun, oldukça uzun, 6 fit uzunluğunda, çok uzun değil, kısa)

Tall, taller than her brother, isn’t as tall as he is

(uzun, erkek kardeşinden daha uzun, onun kadar uzun değil)

He is average height, she is of medium height, he is of middle height

(normal uzunlukta, ortalama uzunlukta, ortalama uzunlukta – “medium” ve “middle” farklı ibareler olsalar da hemen hemen aynı anlama geliyorlar)

NOT: Yukarıdaki uzunluğu anlatan kelime örneklerimizden birinde “6 fit uzunluğunda” yazıyor. Şimdi bu ne demek diye ekrana bakakalmış olabilirsiniz, fakat uzunluk tarif edilirken her ülke aynı ölçüyü kullanmıyor ne yazık ki. İngilizcede boy “X feet tall” şeklinde ifade ediliyor. Ölçüye hakim olmamanız gayet doğal. “6 feet tall” bizim deyişimizle 1.82 oluyor. Hata yapmamak için tarif ettiğiniz kişinİn boyunu internetten “feet” olarak çevirebilirsiniz.

Kilo ve Vücut Yapısı

Kişinin kilosunu da, boyda olduğu gibi, tam ölçülerine göre değil de bizde bıraktığı izlenime göre betimleyebiliriz. Tabi fiziksel özellikleri betimleyeceğiz diye kaba olmamaya da dikkat etmeliyiz.

Thin, slender, skinny, underweight, slim

(ince, zayıf ama olumsuz anlamda değil, olumsuz anlamda zayıf fazla zayıf, boy kilo oranı dengesi yok aşırı zayıf, olumlu anlamda ince)

Chubby, stout, overweight

(balık etli, güçlü kuvvetli ya da yapılı, boy kilo oranı dengesiz fazla kilolu)

Medium-built, heavily built, broad-shouldered

(ortalama bir vücut yapısı var, kaslı yapılı bir vücut yapısı var, geniş omuzlu)

A slender girl, a slim figure

(zayıf ama olumlu anlamda,olumlu anlamda ince)

Strong, muscular, athletic, weak, feeble

(güçlü, kaslı, atletik, zayıf, çelimsiz)

Yüz

Kişinin yüz özellikleri de, tıpkı vücut yapısı gibi betimlenebilmektedir. Yüz özelliklerini betimlemek için kullanılan kelimeler ise aşağıdaki gibi:

Oval, square, heart-shaped or round faces

(oval, kare, kalp şekilli ya da yuvarlak yüzlü)

Bushy eyebrows, a hooked nose, high cheekbones, regular teeth

(gür kaşlı, kemerli burun, elmacık kemiği belirgin, düzgün dişli)

Saç

Saçları betimlerken sadece saçın rengini söyleyip kestirip atmamak lazım. Saçın uzunluğu, dalgalı mı düz mü oluşu, yapısı gibi özelliklerden de bahsedebiliriz.

Dark, black, brown, chestnut, red, auburn, blond, light, fair, white, gray

(koyu renkli, siyah, kahverengi, kestane rengi, kırmızı ya da kızıl, kumral, sarışın, açık renkli, sarıya yakın ama tam sarışın değil, beyaz, gri)

She is a brunette, a redhead, a blonde, a dark-haired man, corn-colored hair

(Kahverenginin tonlarında saçlı, kızıl saçlı, sarışın, koyu renk saçlı bir adam, mısır koçanındaki gibi saprası saçlı)

Long, short, shoulder-length

(uzun, kısa, omuz hizasında)

Curly, wavy, thick, thinning, bald, silken hair, lank hair, oily hair, greasy hair

(kıvırcık, dalgalı, kalın, seyrek, kel, ipeksi, ince telli, yağlı, yağlıya yakın)

Plaits, ponytails, beard, moustache

(örgülü saç, at kuyruğu yapılmış saç, sakal, bıyık)

Gözler

Gözler de renginden tutun da görünüşüne göre betimlenebilmektedir. Mavi gözlüydü diye kısaca anlatabildiğiniz gibi uzun uzadıya detay da verebilirsiniz.

Blue, gray, green, brown, dark

(mavi, griye yakın, yeşil, kahverengi, koyu renkli çünkü tam siyah renkli göz yoktur)

Light-blue, dark-gray, grayish-blue, dark brown

(açık mavi, koyu gri, grimsi mavi, koyu kahverengi)

Big, large, bright, expressive, sharp eyes

(büyük, kocaman, parlak, duygu yüklü anlamlı bakan, keskin gözler)

Thick eyebrows, green eyes with beautiful eyelashes

(kalın kaşlı, güzel kirpikli yemyeşil gözler)

Eyeglasses, spectacles

(iki kelime de gözlük anlamına gelir ama “spectacles” daha eski ve resmi bir kullanımken “eyeglasses” günümüzde kullanılan modern bir kelimedir)

Yaş

Yaş için de sayılardan ziyade yaşın görünüşe nasıl etki ettiğine dair kelimelerimiz var. Orta yaşlı, yetişkin görünümlü gibi bu kelimeler de birinin fiziksel özelliklerini anlatırken kullanmanız gereken kelimelerden.

Young, middle-aged, elderly, adult, old, grown-up

(genç, orta-yaşlı, yaşı geçkin ama bu kelime 70 ve sonrası için, yetişkin, yaşlı, büyük yani yine yetişkin anlamında)

She is in her early twenties, he is about forty

(o yirmili başların başında, o 40 yaşlarında)

A little girl, a teenager, a young boy

(küçük bir kız, genç ama ergenlik yıllarındaki bir genç, genç bir oğlan ergenlik döneminde de olabilir daha genç de olabilir)

Yukarıda konu konu kullanılabilecek kelimeleri sıraladık. Şimdi sıra geldi örneklere. Nasıl sorular sorulduğunda fiziksel özellikleri tanıtıcı bilgiler vermeliyiz? İşte size örnek sorular ve verebileceğiniz cevaplar.

  • What does he look like? ( Görünüş olarak nasıl biri?)

He is tall and good-looking, has slightly bushy hair which is a bit untidy, but he had green eyes with fabulous eyelashes! Oh and also, did I mention that he is broad-shouldered and very muscular?

(Uzun biri ve iyi görünümlü, azıcık fazla gür saçları var ki biraz düzensiz duruyorlar, ama harikulade kirpikli yeşil gözleri var! Ha bir de, geniş omuzlu ve baya kaslı biri olduğunu söylemiş miydim?

  • How do I look? ( Nasıl görünüyorum?)

You look terrible! Why are your clothes so dirty-looking? And what’s up with that shirt, you look like a teenage girl, change your clothes as soon as possible!

(Korkunç görünüyorsun! Kıyafetlerin neden bu kadar kirli görünüyor? Bir de t-shirt’üne ne oldu, ergenlik çağında bir genç kıza benzemişsin, kıyafetlerini bir an önce değiştirmelisin!)

  • What is he like? ( Nasıl biri? )

He is interesting and has a good sense of humour. Plus, he is quite tall with a heavy figure, but pretty skinny for this age.

(İlginç biri, espri anlayışı da iyi. Artı, baya uzun ve yapılı, ama sanki yaşına göre fazla zayıf)

  • Who does she take after, her mother or father? ( Kime çekmiş, anneye mi babaya mı?)

She takes after her father in appearance. They both have very similar dark-brown eyes, bushy hair, high cheekbones and a broad smile that warms your hearts. They are both chubby but in a good way, and have beautiful oval faces.

(Görünüş olarak babasına çekmiş. İkisinin de birbirine çok benzeyen koyu-kahve gözleri, gür saçları, belirgin elmacık kemikleri ve insanın yüreğini ısıtan kocaman bir gülümsemeleri var. İkisi de balık etli ama iyi anlamda, ve çok güzel oval şekilli yüzleri var.)

NOT: Birinin fiziksel özelliklerinden bahsederken içinizden “şişman”, “yaşlı” gibi kelimeler söylemek gelebilir, ama her dilde olduğu gibi İngilizcede de bu türden kelimeler kaba olarak karşılandığından gelin size bu kelimelere alternatif olarak hangi kelimeleri kullanmanız gerektiğini gösterelim.

“Fat” demek yerine:

Over-weight / heavy / plump / a bit chubby (chubby özellikle çocuklar için  kullanılır) curvy /curvaceous (kadınlar için) well-built / a big man (erkekler için)

“Old” demek yerine:

Elderly (75 yaş ve üstü) / a senior citizen, middle-aged (50 yaş ve üstü)

Birinin fiziksel özelliklerinden bahsederken belki aklımıza gelmez ama “kitapkurdu”, “sportmen” gibi ibareler de kullanabiliriz. Belki fiziksel özellik değil de kişiyi gördüğümüzde bizde yarattığı izlenim olarak da bu türden betimlemeler yapılabilir.

A fashion plate (moda delisi), a bookworm (kitap kurdu), an adventurer (maceracı), a woman-chaser (kadın avcısı), a couch potato (yani hiç iş yapmadan saatlerce TV izleyen), a workaholic (işkolik), a computer whiz (bilgisayar kurdu) gibi kelimeler kişinin genel görünüşünü betimleyen kelimelerdendir.

Yazımızın sonuna geldik, yukarıda bahsi geçen İngilizce fiziksel özellikler herhangi birini tanımlamaya yeterli olacaktır. Bu bilgileri ödev için kullanacak olsanız bile kaba terimleri kullanmamaya dikkat ettiğinizden emin olun diyor iyi çalışmalar diliyorum.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı