Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin
Ön lisans ya da halk arasında bilinen adıyla “iki yıllık üniversite”, pek çok alana sahip olan ve genellikle meslek yüksek okulu olarak duyabileceğiniz bir yüksek öğretim türüdür.
Bölümden bölüme göre değişmekle birlikte, aynı adı taşıyan bölümlerin dört yıllık fakülte puanlarıyla karşılaştırıldığında daha düşük puanlarla tercih edilebilmektedirler. Haliyle mezun sayıları da oldukça fazladır. Böyle bir ortamda ön lisans bölümlerinden birini okuyacak adayların kendilerini diğer mezunlardan bir adım öteye taşımaları şart hale gelmektedir.
Ön Lisans Mezunları Fark Yaratmalı
Peki ön lisans bölümlerinden birini tercih edeceksiniz ama çok fazla mezun olduğu için kendinizi çoğunluktan sıyırmanız gerekiyor ama nasıl?
Öncelikli ve belki de en alıcı tavsiyemiz, tercih edilecek bölümün İngilizcesinin olup olmadığının kontrol edilmesi ve eğer istediğiniz bölümün İngilizce eğitim veren versiyonu bulunuyorsa bunu tercih etmeniz olacak.
Sebebi ya da sebeplerine kısaca değinelim istiyoruz.
Neden İngilizce Ön Lisans?
Aslında bu sorudan önce cevaplamamız gereken soru; neden İngilizce?
Bugün hem ülkemizde hem de tüm dünyada kabul görmüş, uluslararası yazışmalarda kullanılan, ticaret dili halini almış, teknolojinin ana dili olmuş tek bir dil var; İngilizce.
Lingua Franca dediğimiz durum aslında tam da bunu ifade ediyor. İngilizce bir dünya dili ve bugün Türkiye ya da herhangi başka bir ülkede çalışmak, alanınızda başarılı olmak için ilk ve en önemli adım İngilizce bilmek.
Ne dediğinizi duyar gibiyiz. Yıllarca İngilizce çalıştınız ama büyük ihtimalle hala sıkıntı yaşıyorsunuz. Peki bu noktada üniversitede eğitim alacağınız bölümü okumak aklınıza gelmiş miydi?
Merak etmeyin, kimse size okulunuza başladığınızda, “haydi bakalım evladım, alt yazısız Game of Thrones izleyebiliyor musun” şeklinde yargılayıp kurda kuşa yem etmeyecek.
İngilizce üniversite bölümlerinde bir yıl da zorunlu hazırlık bulunuyor ve bu hazırlık yılında İngilizceye dair her şeyi size öğretiyorlar. Bu durum ön lisans bölümleri için de geçerli.
Yani gördüğünüz gibi İngilizce ön lisans bölümü tercih ederek hem İngilizcenizi daha çok geliştiriyor hem de çoğunlukla aranıza bir set oluşturup bir adım öne geçiyor ve iş bulma şansınızı arttırıyorsunuz.
İngilizce Eğitim Alabileceğiniz Ön Lisans Bölümleri
Yazımızda sizin için, İngilizce eğitim alabileceğiniz bölümleri alfabetik olarak listeledik. Elbette her bölüm her üniversitede İngilizce eğitim vermeyebiliyor. Bu sebeple her bölümün içeriğine, o bölümü İngilizce okuyabileceğiniz üniversiteleri de yazdık.
Öncelikle yazımızda belirttiğimiz bölümlerin, içeriğimizi yazdığımız tarihten itibaren güncel olduğunu söylemek isteriz. Fakat sık sık güncelleme alan bir konu olduğu için ÖSYM değişiklik yaptıkça listede de ufak tefek güncellemeler olacaktır.
Ön lisans bölümlerinin eğitim süresi 2 yıldır ve İngilizce eğitim alacağınız ön lisans bölümleri bir yıl zorunlu hazırlık ile birlikte toplamda 3 yıldır. Üniversite sınavında bölümü tercih etmek için ayrıca bir özel koşul aranmıyorsa TYT puan türünden yeterli puanı almanız gerekmektedir.
Türkiye’de toplamda şu an itibarıyla 230 tane ön lisans bölümü mevcut ve bu bölümlerin varsa İngilizce eğitim verenlerini, İngilizce programı bulunan üniversiteler ile belirttik.
Haydi başlayalım.
-
Ağız ve Diş Sağlığı
Ağız ve Diş Sağlığı bölümünü İngilizce okumak isterseniz sizi Kıbrıs’a alıyoruz. Kıbrıs’ta bulunan Yakın Doğu Üniversitesi, tam burslu, %75 burslu ve %50 burslu seçenekleri ile eğitim veriyor.
-
Ameliyathane Hizmetleri
Ameliyathane Hizmetleri bölümü için İngilizce eğitim veren üniversite, Nişantaşı Üniversitesi. Nişantaşı Üniversitesi de bu bölüm için tam burslu ve %75 burslu seçenekler sunuyor.
-
Anestezi
Çok talep gören sağlık bölümlerinden biri de şüphesiz Anestezi. Anestezi bölümü için İngilizce eğitim veren iki üniversite mevcut ülkemizde ve ikisi de vakıf üniversitesi; İstanbul Medipol Üniversitesi ve Nişantaşı Üniversitesi.
İstanbul Medipol Üniversitesi, tam burslu ve %50 burslu seçenekler sunarken Nişantaşı Üniversitesi’nde İngilizce Anestezi eğitimi almak için seçenekleriniz tam burslu ve %75 burslu.
-
Aşçılık
Aşçılık eğitimini İngilizce almak isterseniz tercih edebileceğiniz tek üniversite Piri Reis Üniversitesi. Burada da seçenekler tam burslu, %50 burslu ve %75 burslu şeklinde.
-
Bankacılık ve Sigortacılık
Yine çok tercih edilen bir başka bölüm de Bankacılık ve Sigortacılık. Bu bölümü İngilizce okuyabileceğiniz üniversiteler; Çankaya Üniversitesi (tam burslu ve %50 burslu seçenekleri ile), Kıbrıs’ta yer alan Girne Amerikan Üniversitesi (ücretli, tam burslu, %75 burslu ve %50 burslu seçenekleri ile) ve yine Kıbrıs’ta Yakın Doğu Üniversitesi (tam burslu seçeneği ile).
-
Bilgisayar Programcılığı
Yine çokça tercih edilen bir başka bölüm Bilgisayar programcılığı. Fazla tercih edilmesi de sizi İngilizce eğitim almaya iten sebeplerden biri olacaktır. Bu bölümün İngilizce eğitimini veren üniversiteler; tam burslu ve %50 burslu birinci öğretim ile tam burslu, %50 burslu ve %75 burslu seçenekleriyle eğitim veren İstanbul Aydın Üniversitesi, ücretli, tam burslu, %50 burslu ve %75 burslu seçenekleriyle Girne Amerikan Üniversitesi, tam burslu ve %75 burslu seçenekleri ile Lefke Avrupa Üniversitesi ve tam burslu ve %75 burslu seçenekleri ile Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi.
-
Çocuk Gelişimi
Hemen hemen her dönemde popülerliğini koruyan bir meslek alanı olan Çocuk Gelişimi bölümünü İngilizce okumak isterseniz İstanbul Ayvansaray Üniversitesi size tam burslu ve %75 burslu seçenekler sunuyor.
-
Deniz Ulaştırma ve İşletme
Deniz Ulaştırma ve İşletme bölümünün eğitimini İngilizce almak için tercih edebileceğiniz bir üniversite var; Girne Üniversitesi. Girne Üniversitesi bölümü tercih edeceklere tam burslu ve %75 burslu olanaklar tanıyor.
-
Deniz ve Liman İşletmeciliği
Deniz ve Liman İşletmeciliği de Deniz Ulaştırma ve İşletme bölümünde olduğu gibi sadece Girne Üniversitesi’nde İngilizce eğitim veriyor. Girne Üniversitesi’nin bu alanlarda oldukça yetkin olduğunu söyleyebiliriz. Kendileri bölümü İngilizce tercih edeceklere tam burslu ve %75 burslu seçenekler sunuyor.
-
Dış Ticaret
Çok fazla tercih edilen bir başka bölüm de Dış Ticaret. Hal böyle olunca, bölümün İngilizce seçenekleri fazla. İlk olarak, tam burslu, %75 burslu ve %50 burslu seçenekler sunan Beykoz Üniversitesi’ni tercih edebilirsiniz. Beykoz Üniversitesi’ni, tam burslu ve %50 burslu seçenekleri ile Çankaya Üniversitesi, birinci öğretimde tam burslu, %50 burslu ve %75 burslu, ikinci öğretimde ise tam burslu ve %75 burslu seçenekleri ile İstanbul Aydın Üniversitesi, %50 burslu ve tam burslu seçenekleri ile İstanbul Bilgi Üniversitesi, tam burslu, %50 burslu ve %75 burslu seçenekleri ile İstanbul Gedik Üniversitesi ve tam burslu ve %50 burslu seçenekleri ile İstanbul Okan Üniversitesi izliyor.
-
Diş Protez Teknolojisi
Diş Protez Teknolojisi bölümü, %75 burslu ve tam burslu seçenekleri ile Nişantaşı Üniversitesi’nde eğitim veriyor.
-
Diyaliz
Diyaliz bölümünü İngilizce okumak için şu anda Türkiye’de tercih edebileceğiniz tek üniversite, tam burslu ve %75 burslu seçeneklerle Nişantaşı Üniversitesi.
-
Elektronik Teknolojisi
Elektronik Teknolojisi eğitimini İngilizce alabileceğiniz tek üniversite, Yakın Doğu Üniversitesi. Yakın Doğu Üniversitesi, bölümü tercih edeceklere tam burslu ve %75 burslu seçeneklerini sunuyor.
-
Fizyoterapi
Rağbet gören sağlık bölümlerinden biri de Fizyoterapi. Fizyoterapi bölümünü İngilizce okumak istiyorsanız, tam burslu ve %50 burslu seçeneklerini sunan İstanbul Medipol Üniversitesi’ni tercih etmelisiniz.
-
Gemi Makineleri İşletme
Gemi ve Gemicilik alanlarında Girne Üniversitesi’nin oldukça gelişmiş olduğundan bahsetmiştik. Gemi Makineleri İşletme bölümünü de İngilizce olarak Girne Üniversitesi’nde, tam burslu ve %75 burslu seçeneklerle okuyabilirsiniz.
-
Grafik Tasarımı
Ön lisans bölümlerinden Grafik Tasarımı bölümünün eğitimini İngilizce almak için tam burslu ve %50 burslu seçeneklerle İstanbul Ayvansaray Üniversitesi’ni tercih edebilmektesiniz.
-
Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü çok fazla mezun veren bölümlerden biri ve yine sizi bir adım öteye taşıyacak adımlardan biri bu bölümü İngilizce okumak. Şu an ülkemizde Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü için İngilizce eğitim veren tek üniversite, İstanbul Bilgi Üniversitesi. Bilgi Üniversitesi bölüm için, tam burslu ve %50 burslu seçenekler sunuyor.
-
İlk ve Acil Yardım
İlk ve Acil Yardım çok tercih edilen bir sağlık bölümü ve bu bölümün eğitimini İngilizce almak küresel dünyada oldukça fazla işinize yarayabilir. Türkiye’de de İlk ve Acil Yardım bölümünün önemi kavranmış olsa gerek ki bu bölümün İngilizce eğitimini veren üniversite sayısı nispeten fazla. Üniversiteler; tam burslu ve %50 burslu seçenekleri ile İstanbul Medipol Üniversitesi, tam burslu, %50 ve %75 burslu seçenekleri ile Nişantaşı Üniversitesi ve tam burslu, %50 burslu ve %75 burslu seçenekleri ile Yakın Doğu Üniversitesi şeklinde.
-
İnşaat Teknolojisi
İnşaat Teknolojisi bölümü için İngilizce eğitim veren iki üniversite mevcut. Bunlar tam burslu ve %75 burslu seçenekleri ile Lefke Avrupa Üniversitesi ve aynı bursluluk seçenekleri ile Yakın Doğu Üniversitesi.
-
İşletme Yönetimi
Rağbet görme oranı oldukça fazla olan bir başka bölüm daha. Bu sebepten olsa gerek ki üniversitelerde İngilizce eğitimini bulma olasılığınız da oldukça yüksek. Tam burslu ve %75 burslu seçeneklerle İstanbul Aydın Üniversitesi ve ücretli, tam burslu, %50 burslu ve %75 burslu seçeneklerle Girne Üniversitesi, İşletme Yönetimi eğitimini İngilizce alabileceğiniz üniversiteler.
-
Lojistik
Geleceği parlak bölümlerden biri olan Lojistik bölümü, Beykoz Üniversitesi’nde tam burslu, %75 burslu ve %50 burslu seçenekler ile İngilizce eğitim veriyor.
-
Radyo ve Televizyon Programcılığı
Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü şu an için sadece Kıbrıs’ta yer alan Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde İngilizce eğitim veriyor. Üniversite bölümü tercih edenler için tam burslu ve %75 burslu seçeneklerini sunuyor.
-
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Alana ilgi duyanların tereddüt etmeden tercih edebileceği, bir başka geleceği parlak bölüm. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliğini İngilizce okumak için tercih edebileceğiniz üniversiteler; birinci öğretimi ile tam burslu ve %50 burslu, ikinci öğretimi için ise tam burslu ve %75 burslu seçeneklerini sunan İstanbul Aydın Üniversitesi, tam burslu, %50 burslu ve %75 burslu seçenekler sunan İstanbul Gelişim Üniversitesi, tam burslu ve %50 burslu seçenekler sunan İstanbul Okan Üniversitesi şeklinde.
-
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
Bu bölüm de yukarıda bahsettiğimiz Sivil Havacılık Ulaştırma İşletmeciliği gibi oldukça fazla talep alan ve tercih edilen bölümlerden biri. Bu yüzden de İngilizce eğitim alabileceğiniz üniversite sayısı da nispeten fazla.
İngilizce Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri eğitimi veren üniversiteler; tam burslu, %75 burslu ve %50 burslu seçenekleri ile Beykoz Üniversitesi, tam burslu, %75 burslu ve %50 burslu bölüm seçenekleri ile İstanbul Gelişim Üniversitesi, tam burslu ve %50 burslu seçenekleri ile İstanbul Okan Üniversitesi, ücretli, tam burslu ve %75 burslu seçenekleri ile Doğu Akdeniz Üniversitesi ve son olarak ücretli, tam burslu, %50 burslu ve %75 burslu seçenekleri ile Girne Amerikan Üniversitesi.
-
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri sağlık bölümlerinden biri ve tercih eden sayısı da oldukça fazla. Bu bölümün İngilizce eğitimini veren üniversite ise tam burslu ve %75 burslu seçenekleri ile Nişantaşı Üniversitesi.
-
Turist Rehberliği
Bu bölüm direkt dil üzerine kurulu olduğu halde, bölümün İngilizce eğitimini veren tek üniversite İstanbul Aydın Üniversitesi. Üniversite tercih edeceklere tam burslu ve %75 burslu seçeneklerini sunuyor.
-
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü için İngilizce eğitim veren üniversitelerin tümü Kıbrıs’ta. Bu üniversiteler; tam burslu ve %75 burslu seçenekleri ile Doğu Akdeniz Üniversitesi, ücretli, tam burslu ve %75 burslu seçenekleri ile Girne Amerikan Üniversitesi ve tam burslu ve %75 burslu seçenekleri ile Yakın Doğu Üniversitesi.
-
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik (İngilizce)
Bu bölümü İngilizce okumamanız gibi bir durum söz konusu değil elbette. Fakat her üniversitede bulunmuyor. Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümü okuyabileceğiniz üniversiteler; Ardahan Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Munzur Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Siirt Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Avrasya Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Çağ Üniversitesi, İstanbul Arel Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi, İstanbul Şişli Meslek Yüksek Okulu, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Kavram Meslek Yüksek Okulu, Ufuk Üniversitesi ve Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi.
Belirtmiş olduğumuz bölümler dışında İngilizce eğitim alamayacağınız ön lisans bölümlerini ise aşağıda listeledik. Elbette bu bölümlerden bir kısmının da İngilizcesi olmasını tercih ederdik. Zira yazımızın başlarında belirttiğimiz gibi İngilizce günümüzde Lingua Franca ve bazı bölümleri İngilizce okumak büyük avantaj sağlayabilir.
Henüz İngilizce eğitim vermeyen bölümler de aşağıdaki gibi;
- Acil Durum ve Afet Yönetimi,
- Adalet,
- Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi,
- Arıcılık,
- Atçılık ve Antrenörlüğü,
- Avcılık ve Yaban Hayatı,
- Ayakkabı Tasarım ve Üretimi,
- Bağcılık,
- Bahçe Tarımı,
- Basım ve Yayın Teknolojileri,
- Basın ve Yayıncılık,
- Beton Teknolojisi,
- Bilgi Güvenliği Teknolojisi,
- Bilgi Yönetimi,
- Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon,
- Bilgisayar Operatörlüğü,
- Bilgisayar Teknolojisi,
- Bitki Koruma,
- Biyokimya,
- Biyomedikal Cihaz Teknolojisi,
- Boya Teknolojisi,
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı,
- Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri,
- Coğrafi Bilgi Sistemleri,
- Çağrı Merkezi Hizmetleri,
- Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi,
- Çevre Koruma ve Kontrol,
- Çevre Sağlığı,
- Çevre Temizliği ve Denetimi,
- Çim Alan Tesisi ve Yönetimi,
- Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri,
- Deniz Brokerliği,
- Deri Konfeksiyon,
- Deri Teknolojisi,
- Dijital Medya ve Pazarlama,
- Doğal Yapı Taşları Teknolojisi,
- Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi,
- Döküm,
- Eczane Hizmetleri,
- Elektrik,
- Elektrik Enerjisi Üretim,
- İletim ve Dağıtımı,
- Elektrikli Cihaz Teknolojisi,
- Elektromekanik Taşıyıcılar,
- Elektronörofizyoloji,
- Elektronik Haberleşme Teknolojisi,
- Emlak ve Emlak Yönetimi,
- Endüstri Ürünleri Tasarımı,
- Endüstriyel Cam ve Seramik,
- Endüstriyel Kalıpçılık,
- Endüstriyel Tavukçuluk,
- Enerji Tesisleri İşletmeciliği,
- Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon,
- Eser Koruma,
- Et ve Ürünleri Teknolojisi,
- Ev İdaresi,
- Evde Hasta Bakımı,
- Fındık Eksperliği,
- Fidan Yetiştiriciliği,
- Fotoğrafçılık ve Kameramanlık,
- Gaz ve Tesisatı Teknolojisi,
- Geleneksel El Sanatları,
- Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu,
- Gemi İnşaatı,
- Geoteknik,
- Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi,
- Gıda Teknolojisi,
- Giyim Üretim Teknolojisi,
- Görsel İletişim,
- Halıcılık ve Kilimcilik,
- Harita ve Kadastro,
- Hava Lojistiği,
- Hibrid ve Elektronik Taşıtları Teknolojisi,
- Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği,
- İç Mekan Tasarımı,
- İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi,
- İkram Hizmetleri,
- İlahiyat,
- İnsan Kaynakları Yönetimi,
- İnternet ve Ağ Teknolojileri,
- İş Makineleri Operatörlüğü,
- İş Sağlığı ve Güvenliği,
- İş ve Uğraşı Terapisi,
- Kağıt Teknolojisi,
- Kaynak Teknolojisi,
- Kimya Teknolojisi,
- Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi,
- Kooperatifçilik,
- Kozmetik Teknolojisi,
- Kuruyemiş Üretimi ve Teknolojisi,
- Kuyumculuk ve Takı Tasarımı,
- Kültür Balıkçılığı,
- Kültürel Miras ve Turizm,
- Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği,
- Laborant ve Veteriner Sağlık,
- Laboratuvar Teknolojisi,
- Lastik ve Plastik Teknolojisi,
- Maden Teknolojisi,
- Makine,
- Resim ve Konstrüksiyon,
- Maliye,
- Mantarcılık,
- Marina İşletme,
- Marina ve Yat İşletmeciliği,
- Marka İletişimi,
- Medya ve İletişim,
- Mekatronik,
- Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası,
- Metalurji,
- Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi,
- Mimari Dekoratif Sanatlar,
- Mimari Restorasyon,
- Mobil Teknolojileri,
- Mobilya ve Dekorasyon,
- Moda Tasarımı,
- Moda Yönetimi,
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları,
- Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği,
- Nükleer Tıp Teknikleri,
- Odyometri,
- Optisyenlik,
- Organik Tarım,
- Ormancılık ve Orman Ürünleri,
- Ortopedik Protez ve Ortez,
- Oto Boya ve Karoseri,
- Otobüs Kaptanlığı,
- Otomotiv Teknolojisi,
- Otopsi Yardımcılığı,
- Özel Güvenlik ve Koruma,
- Patoloji Laboratuvar Teknikleri,
- Pazarlama,
- Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi,
- Perfüzyon Teknikleri,
- Peyzaj ve Süs Bitkileri,
- Podoloji,
- Polimer Teknolojisi,
- Posta Hizmetleri,
- Radyo ve Televizyon Teknolojisi,
- Radyoterapi,
- Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi,
- Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Teknolojisi,
- Raylı Sistemler İşletmeciliği,
- Raylı Sistemler Makine Teknolojisi,
- Raylı Sistemler Makinistlik,
- Raylı Sistemler Yol Teknolojisi,
- Reklamcılık,
- Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri,
- Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği,
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği,
- Sağlık Turizmi İşletmeciliği,
- Sahne ve Dekor Tasarımı,
- Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi,
- Seracılık,
- Seramik ve Cam,
- Seramik,
- Cam ve Çinicilik,
- Sivil Savunma ve İtfaiyecilik,
- Sondaj Teknolojisi,
- Sosyal Güvenlik,
- Sosyal Hizmetler,
- Spor Yönetimi,
- Su Altı Teknolojisi,
- Sulama Teknolojisi,
- Süs Bitkileri Yetiştiriciliği,
- Süt ve Besi Hayvancılığı,
- Süt ve Ürünleri Teknolojisi,
- Şarap Üretim Teknolojisi,
- Tahribatsız Muayene,
- Tapu ve Kadastro,
- Tarım Makineleri,
- Tarımsal İşletmecilik,
- Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi,
- Tarla Bitkileri,
- Tekstil Teknolojisi,
- Tekstil ve Halı Makineleri,
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik,
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri,
- Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama,
- Tıbbi ve Aromatik Bitkiler,
- Tohumculuk,
- Turizm Animasyonu,
- Turizm ve Seyahat Hizmetleri,
- Uçak Teknolojisi,
- Uçuş Harekat Yöneticiliği,
- Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri,
- Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi (Değirmencilik),
- Uygulamalı İspanyolca ve Çevirmenlik,
- Uygulamalı Rusça ve Çevirmenlik,
- Üç Boyutlu Modelleme ve Animasyon,
- Üretimde Kalite Kontrol,
- Web Tasarımı ve Kodlama,
- Yağ Endüstrisi,
- Yapı Denetimi,
- Yapı Ressamlığı,
- Yapı Tesisat Teknolojisi,
- Yapı Yalıtım Teknolojisi,
- Yaşlı Bakımı,
- Yat İşletme ve Yönetimi,
- Yat Kaptanlığı,
- Yeni Medya ve Gazetecilik,
- Yerel Yönetimler,
- Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi.
Bu yazıları da okumak isteyebilirsiniz
Yurtdışında Çalışmak İçin Yapmanız Gerekenler
Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren