Kendi Kendine Sıfırdan İngilizce Öğrenmek İsteyenlere Tavsiyeler


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Günümüzde herkes İngilizce öğrenmenin ve aktif olarak kullanabilmenin ne kadar önemli olduğunun bilincinde. Bu yüzden İngilizce öğrenme yöntemlerine dair birçok seçenek mevcut. Bu seçenekleri çeşitli başlıklar altında şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yurt dışı dil okulları
  • Yüz yüze kurslar
  • Online kurslar
  • Konuşma grupları
  • Birebir özel dersler
  • Mobil uygulamalar
  • Dil öğretici kitap kitleri

Ancak çeşitli sebeplerle bu seçeneklerden yararlanamayan kişiler, kendilerine uygun başka yöntemler de aramaktadır. Bu noktada “kendi kendine öğrenme” yöntemi devreye giriyor. Yazımızın devamında sıfırdan İngilizce öğrenmek için temel bilgiler, “kendi kendine öğrenme metodu” hakkında bilgiler ve kendi kendine sıfırdan İngilizce öğrenmek isteyenler için püf noktaları bulabilirsiniz.

Sıfırdan İngilizce Öğrenmek

Öğrenmek istediğiniz dili bir pastaya benzetelim. Bu durumda pastanın kekini “dil bilgisi” oluşturur. Dil bilgisi, dil öğrenmek için temel adımdır. Pastanın kremasını “kelime bilgisine” benzetebiliriz. Kelime bilgisi, size anlatım becerisi kazandıracaktır. Pastanın kaplamasını “deyim ve atasözleri” olarak düşünebiliriz. Anlatımınızı tamamlayıp mükemmelleştirecek ögeler bunlardır. Son olarak pastanın süslerini “uygunluk ve akıcılık” olarak somutlaştırabiliriz. Anlatımınızın yeterli ve kusursuz olmasını bu son iki özellik sağlayacaktır. Bu adımları beraber inceleyerek sıfırdan İngilizce öğrenme yolculuğumuzda nasıl etkili şekilde ilerleyebileceğimizi öğrenelim.

  • Dil Bilgisi (Grammar): Bu bölüme dilin cümle kalıpları, bu kalıpların mantıksal sıralaması, zaman kuralları, kip ve kişi ekleri dahildir. Örneğin İngilizcede “Simple Present Tense” bir zamandır. Kendine ait cümle kalıpları, cümlelerin mantıksal sıralaması, çeşitli kuralları ve ekleri bulunur. Bu zamanın ne koşullarda ve nasıl kullanıldığını bilirseniz ifade etmek istediklerinizi doğru şekilde anlatabilirsiniz. Dilin temel kuralları olarak da adlandırabileceğimiz bu kuralları iyice kavradıktan sonra kelime bilginizi artırarak yeterli seviyede İngilizce konuşabilirsiniz.

  • Kelime Bilgisi (Vocabulary): Cümle kalıplarını öğrendikten sonra bu kalıplarda kullanabileceğiniz kelimeleri listeleyip kullanmalısınız. Bunu yöntemi uygulamanız İngilizce bilginizi ve becerinizi artıracaktır. Örneğin “Simple Present Tense” konusunda günlük rutinlerden bahsedebiliriz. Bu durumda ev işleri ve rutin işler hakkında kelimeler öğrenerek bu zamanı etkili şekilde kullanabilirsiniz. Bu zamanı kullanırken sıklık zarflarına da yer vermeniz gerekebilir. Bu sebeple bu kelimeleri de öğrenerek anlatımınızı renklendirebilirsiniz.

  • Atasözleri ve Deyimler (Proverbs & Idioms): Her dil bir kültürün içinde gelişir. Deyimler ve atasözleri de bu kültürü etkileyen çeşitli durumların anlatıma kazandırılmasıyla oluşmuştur. Konuşmanıza bu ögeleri katmanız, anlatım becerinizi güçlendirecek ve dile ait kültürü anlamanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, David isimli bir arkadaşınıza uzun uzun dil döküp onu birlikte tatile gitmeye ikna ettiğiniz bir olay kurgulayalım. Bu olayı anlatırken

    “I tried so hard to make David come with me.” (David’i benimle gelmeye ikna etmek için çok uğraştım.)

    cümlesini kullanabilirsiniz. Bu cümle açık ve anlaşılır bir anlatıma sahip olacaktır. Dil bilgisi ve kelime seçimleri bakımından da doğru ve yeterlidir. Ancak aynı olayı

    “I twisted David’s arm, so he is coming.” (David’in ağzından girdim burnundan çıktım, sonuç olarak benimle geliyor.”

    cümlesiyle anlatmanız; anlatımınızı öz ve etkili bir hale getirecektir.

 

  •  Uygunluk ve Akıcılık: Bu beceriler, dilin fonetiğine bolca maruz kalmanız durumunda zamanla kazanabileceğiniz becerilerdir. Dilin aksanını konuşurken kullanabilmeniz, çok duraklamadan ve asalak sesleri kullanmadan konuşabilmeniz, durumlara uygun olarak resmi ya da günlük ifadeler seçebilmeniz; dile hakim olduğunuzu gösterecektir.

“Kendi Kendine Öğrenme Metodu” Nedir?

“Kendi kendine öğrenme modeli” kendi içinde “kendi kendine öğrenme yöntemine hazırlık” ve “kendi kendine öğrenmeyi yürütme” olarak ikiye ayrılan bir öğrenme metodudur. Buna göre kişi öncelikle öğrenme hedefini; sonrasında ise kendisi için en etkili öğrenme şeklini ve zamanını belirleyerek kendisi için bir plan hazırlar. İhtiyacı olan materyalleri belirler ve temin eder. Bunların ardından hedefi doğrultusunda edindiği materyalleri kullanarak öğrenme planına uymak gelir. Bu yöntemi İngilizce öğrenmek amacıyla kullanacağımız için, adımlarımızı bu amaç doğrultusunda tanıyalım.

  1. Öğrenme Hedefi Belirlemek: İlk adımda güncel İngilizce seviyenizi belirlemelisiniz. Bunun için online seviye tespit sınavlarını kullanabilirsiniz. Hemen ardından ise ulaşmak istediğiniz seviyeyi belirlemelisiniz. Ardından bu seviyeye ulaşmak için bir zaman sınırı koymalısınız. Bu adımlar, planınızın ana hatlarını belirleyecektir.
  2. Öğrenme Planı Belirlemek: Öğrenme süreciniz için sıradaki adım ise bu genel planı özelleştirmektir. Öncelikle sizin için en etkili öğrenme şeklini tespit etmelisiniz. Yazarak mı, okuyarak mı, dinleyerek mi, görerek mi yoksa bilgileri tekrar ederek mi daha etkin bir öğrenme süreci geçirdiğinizi deneyerek bulabilirsiniz. Sonrasında ise günlük hayatınıza ve öğrenme planınıza göre çalışma saatlerinizi belirlemelisiniz.
  3. Gerekli Materyalleri Tespit Etmek: En etkili öğrenme metodunuzu tespit ettikten sonra ihtiyacınız olan materyalleri temin etmeniz gerekir. Eğer sizin için uygun yöntem okumaksa, seviyenize uygun İngilizce kitaplar ve metinler edinebilirsiniz. Dinleyerek öğreniyorsanız seviyenize uygun dinleme parçaları edinebilirsiniz. Dilerseniz tüm bunları içeren bir dil öğrenme kiti temin edebilirsiniz.
  4. Plana Uymak ve Hedefe Ulaşmak: Hedefi ve bu hedefinize ulaşmak için gerekli olan materyalleri belirlemek kadar, planınıza uygun çalışmak da çok önemlidir. Çalışma disiplininiz ve azminiz sayesinde hedeflerinize ulaşabileceğinizi asla unutmamanız gerekir.

Kendi Kendine Sıfırdan İngilizce Öğrenmek İçin Püf Noktaları

Kendinizi Tanıyın!

Öğrenme yöntemleri oldukça kişiseldir. Kendiniz için en etkili öğrenme yöntemini bulmak için kendinizi tanımanız gerekir. Bunun için çeşitli öğrenme yöntemlerini deneyebilirsiniz. Sizin için doğru öğrenme yöntemini bulduğunuzda öğrenme süreciniz kolaylaşacaktır.

Sınırlarınızın Farkında Olun!

Öğrenme sürecinde hedef koymak çok önemlidir. Hedef belirleyebilmek kadar bu hedefin uygunluğunu sınayabilmek de önemli bir beceridir. Zorlandığınız, destek almak durumunda kaldığınız noktaları tespit ederek bunların çözümü için yöntem bulmak çok daha kolay olacaktır.

Yeniliklere Açık Olun!

Ana diliniz Türkçe ise Türkçe yazıları kolayca okur, anlamlı ve etkili şekilde yazar ve ileri düzeyde konuşursunuz. Ancak Türkçe becerilerinizin bu kadar iyi olma sebebi de Türkçeyi sürekli olarak kullanıyor olmanızdır. Yani, bir dile iyi seviyede hakim olabilmek için o dili günlük hayatta bolca kullanmak gerekir. Bu yüzden, yeniliklere açık olmalısınız. İnternette dolaşırken ziyaret ettiğiniz İngilizce siteyi Türkçeye çevirmeden gezmeyi deneyin. Türkçe şarkılardan oluşan çalma listenize birkaç İngilizce şarkı ekleyin. Gündemi sadece Türkçe değil İngilizce yazan platformlardan da takip edin. Bu küçük değişikliklerle edineceğiniz kazanımları günden güne fark edebilirsiniz.

Öğrenmeye Açık ve Araştırmacı Olun!

Günlük hayatta karşılaştığınız İngilizce kelimelerin anlamlarını ve kullanım yerlerini araştırıp bunlarla ilgili örnekler görmeniz çok önemlidir. Bu sayede kelime haznenizi geliştirirken bu kelimeleri nasıl kullanabileceğinizi de görebileceksiniz.

İhtiyaçlarınıza Öncelik Verin!

İngilizceyi kullanmaya çalışırken özellikle hangi kalıplara ve özelliklere ihtiyaç duyduğunuzu belirleyin. Örneğin bir konu üzerine konuşmanız bekleniyorsa bu konunun anahtar kelimelerini bulun. Böylece konuşmalarınızda özellikle bu kelimeleri kullanarak yeterli bir konuşma yapabilirsiniz.

Cümlelerinizin çok kısa ve basit olduğunu hissediyorsanız bağlaçlardan ve mantıksal sıralama kalıplarından faydalanın. Bunun ardından kelime haznenizi geliştirme adımı gelir.

İngilizce bir haberi rahatça anlayarak okumak istiyorsanız, haber yazılarında sıkça kullanılan kelime gruplarını öğrenin. Bu kalıpları bir metnin içinden kolayca çekip anlayabiliyorsanız; sıradaki adım metinleri taramaktır. Bu sayede metnin ana fikrini yakalayabilirsiniz.

Yazılarınızın bir plan dahilinde düzgün ilerlemesini hedefliyorsanız; giriş, gelişme ve sonuç için çeşitli kalıplar bulun. Bu sayede anlatımınız planlı, düzenli ve akıcı olacaktır. Ardından bağlaçlar ve mantıksal sıralama kalıpları gelebilir. Eş anlamlı kelimeleri birlikte kullanarak da zengin bir anlatım yakalayabilirsiniz.

İngilizceyi Kullanmaktan Çekinmeyin!

Dinleyerek ve okuyarak yeni kelimeler öğrenebilirsiniz ancak bu kelimeleri etkin olarak kullanabilmek için konuşmak gerekir. Konuşmak, öğrendiğiniz kelimeleri bütünleştirir. Kelimelere dair hafızanızı güçlendirir. Akıcılık ve pratiklik kazandırır. Aksan geliştirmenize yardımcı olur. İngilizce öğrenenlerin en büyük çekincesi “konuşurken hata yapmak” olabilir. Ancak konuşmaya dair eksikliklerinizi ve hatalarınızı ancak konuşarak fark edebilirsiniz. Bunları düzeltmek de yine konuşarak gerçekleşebilir. Bu yüzden İngilizceyi kullanmaktan çekinmeyin. Gerek topluluk içinde gerekse kendi kendinize konuşma pratikleri yaparak dil becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

İngilizce Materyaller Kullanmaya Özen Gösterin!

Alt yazılı filmler, diziler, videolar ve müzik klipleri; kelimeler ve kullanımları konusunda size fazlasıyla destek olacaktır. Seviyenize uygun kitaplar ve metinler okuyup bunları çevirmeye çalışmak da dil becerinizi artırır. Öte yandan internet ortamında yabancı dil öğrenmek ve kullanmak adına özelleşmiş bolca uygulama bulunmakta. Bu uygulamalardan faydalanarak dil becerilerinizi kullanmayı ve geliştirmeyi deneyebilirsiniz.

İngilizceyi Günlük Hayatınıza Katın!

Dil öğrenirken “duracağınız” yeri hiçbir zaman keskin hatlarla belirleyemezsiniz. Çünkü her seviyenin kendi içinde kazanımları bulunsa bile bu kazanımları sürekli diri tutmak ve geliştirmek süreklilik ister. Hedeflediğiniz seviyeye ulaştıktan sonra çalışmayı ve İngilizce materyal kullanmayı bırakmanız durumunda becerileriniz körelecektir. Sizce de bu durum emeklerinizin boşa gitmesine sebep olmaz mı?

İşte bu yüzden İngilizceyi günlük hayatınızda mümkün olduğunca kullanmak, becerilerinizi her zaman diri tutmaya ve bilginizi geliştirmeye yardımcı olacaktır.

Konuşarak Öğren ile İngilizceyi Tek Başınıza Öğrenmek Zorunda Değilsiniz!

İngilizce öğrenme sürecinde kendi hedefinizi ve planınızı oluşturmanın öneminden bahsettik ancak bu süreçte her zaman tek başınıza çabalamak yeterli olmayabilir. Konuşarak Öğren, ana dili İngilizce olan eğitmenleri ve seviyenize göre hazırlanan eğitimler ile İngilizce öğrenme sürecinizde size her zaman ihtiyacınız olan desteği sağlayacaktır! Üstelik kendi planınızı oluşturabilirsiniz, bu sayede siz İngilizce derslerine değil, dersler size uyar. Ayrıntılı bilgi için Konuşarak Öğren‘ i ziyaret edebilir, İngilizce öğrenme sürecinizi tek başınıza idare etmek zorunda kalmayabilirsiniz.

Kendi Kendine Sıfırdan İngilizce Öğrenmek Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sıfırdan İngilizce öğrenmek mümkün müdür?

–> Evet, mümkündür. İhtiyaçlarınız ve hedefiniz doğrultusunda gerek duyduğunuz temel konularda çalışarak İngilizce öğrenmeye başlayabilirsiniz. Adım adım ilerleyerek, düzenli çalışma ve biraz zamanla siz de İngilizce konuşmaya başlayabilirsiniz!

Kendi kendime İngilizce öğrenirsem, yanlış bir öğrenme metodu mu geliştirmiş olurum?

–> Cevabımız kesinlikle “hayır”. Yurt dışı dil okulları gözünüzü korkutabilir. İngilizce kursları kimi zaman beklentinizi karşılayamayabilir ya da seviyenize uygun olmayabilir. Konuşma gruplarında kendinizi geliştiremeyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda kendi seviyenizi ve beklentilerinizi kendiniz belirleyip buna uygun bir plan geliştirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey ise; kullandığınız kaynakların seviyesi, güvenilirliği ve doğruluğudur. Düzenli bir çalışma planı, uygun materyaller ve etkin çalışma ile İngilizce kurslarından ya da özel dersten alabileceğiniz verimi kendi kendinize de alabilirsiniz.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı