Erasmus öğrenci değişim programı, öğrencilerin en az 2 ay en fazla 1 yıl olacak şekilde yurt dışında eğitim görmesini sağlayan bir Avrupa Birliği projesidir. Lise hayatınızın en renkli ve heyecan dolu deneyimini yaşayabileceğiniz Erasmus değişim programı ile birlikte gidebileceğiniz 30’dan fazla ülke mevcuttur.
Amerika ve Kanada’da oldukça yaygın olarak yapılan yurtdışındaki lise eğitimi programı İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İrlanda gibi ülkelerde de yapılmaktadır. Kuzey Avrupa ülkeleri ve Avustralya’da da öğrenci değişim programı imkanı vardır.
Lise Erasmus Şartları Neler?
Erasmus değişim programı ile okumak isteyen lise öğrencilerinin Erasmus başvuru imkanı bulabilmeleri için gerekli bazı koşulları karşılamaları gerekir. Gitmek istediği ülkeyi ve şehri seçen öğrencilerin Erasmus şartları aşağıdaki gibidir:
- Öğrencinin son 2 yıllık ortalamasının 70’ten yüksek olması,
- ELTİS İngilizce sınavından 220 ve üstü puan alınması,
- Tercih edilen ülkeye göre istenen dil yeterliliğinin sağlanması,
- Yapılacak sözlü mülakatın başarı ile tamamlanması.
Bu şartları sağlayan 12-17 yaş aralığındaki öğrenciler, öğrenci değişim programları ile birlikte Amerika, İngiltere ve Kanada’daki yaz programlarına katılarak yabancı dil eğitimi alabilirler. Ayrıca yurtdışındaki lise eğitimi programına başlayan öğrenciler, lise mezuniyeti de aldıkları takdirde ekstra dil eğitimi veya akademik hazırlık eğitimine ihtiyaç duymadan mezun oldukları ülkede üniversite eğitimi almaya devam edebilme şansına sahip olabilmektedirler.
Erasmusun Faydaları Neler?
Erasmus sadece Türkler için değil, Avrupa’da yaşayan tüm öğrenciler için en popüler değişim programıdır. Öğrencilere geniş bir yelpazede ders ve çalışma programları sunan Erasmus deneyimi yaşamanın faydalarını birkaç madde ile şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler için Erasmus’un bir parçası olmak demek, sınırlı bir süre de olsa yabancı bir ülkede yaşama deneyimi kazanmak ve yeni insanlarla tanışmak anlamına gelir.
- Gittiğiniz ülkede yabancı dilinizi geliştirme, sizin gibi farklı Avrupa ülkelerinden gelen öğrencilerle pratik yapma ve öğrenme imkanı bulursunuz.
- Çoğu araştırma göstermiştir ki, Erasmus’a katılan öğrenciler ailelerinden ve yaşam alanlarından uzaktayken sorumluluk bilincine sahip olmuşlardır.
- Ve tabii ki en güzel yanı da gelişmiş bir sosyal çevrede unutamayacağınız bir deneyim yaşıyor ve arkadaş çevresi ediniyorsunuz. Erasmus ile kendi ülkenizin sınırları dışında her zaman ziyaret edebileceğiniz ve size ziyarete gelecek insanlarla tanışırsınız.

Konuşarak Öğren İle İngilizce Mülakata Hazırlanın!
Erasmus Değişim Programına başvuran öğrencilerin yurtdışında eğitim alabilecek düzeyde (en az B1) yabancı dil bilmeleri gerekmektedir. Daha sonra writing, reading, listening, speaking bölümleri ile İngilizce gramer ve kelime bilginiz ölçülüyor. Ayrıca başvuru şartlarından birisi olan ELTİS sınavına katılmanız gerekiyor. ELTİS sınavı ise lise değişim programına katılmak isteyen öğrencilerin İngilizce dil yeterliliğini ölçen online bir seviye tespit sınavıdır. Bu sınavda öğrencilerin dinleme ve okuma becerileri değerlendirilir. Öğrenciler aldıkları puanlara göre kendilerine en uygun yurtdışı eğitim programlarına yönlendirilir.
Eltis sınavı, İngilizce seviyenizi net olarak görmenizi ve yurtdışı eğitim süreciniz başlayana kadar dil yeterliliğinizi ne kadar geliştirmeniz gerektiğini de gösteriyor olması açısından tercih edilen bir sınavdır. Bu sınavda da başarı gösterebilmeniz açısından İngilizce konuşma seviyenizin en az B1-B2 seviyesinde olması, yurtdışında eğitim alabilmeniz bakımından oldukça önemlidir. Siz de İngilizce konuşma seviyenizi ilerletmek ve akıcı bir İngilizce konuşmak istiyorsanız Konuşarak Öğren ailesine katılarak online İngilizce eğitimleri alabilir, anadili İngilizce olan eğitmenler ile Skype üzerinden görüntülü eğitimler alarak İngilizce konuşma pratikleri yapabilirsiniz. Gün içinde 10/20/30 gibi kısa sürede eğitim alarak sizde akıcı bir şekilde İngilizce konuşabilirsiniz.
Lise Erasmus İngilizce Mülakat Soruları ve Cevapları!
1- Can you introduce yourself?
(Kendinizi tanıtır mısınız?)
Answer: My name is Zeynep, I am 16 years old. I was born in İzmir. I am a student of İzmir Fen High School.
(Adım Zeynep, 16 yaşındayım İzmir doğumluyum. İzmir Fen lisesi öğrencisiyim.)
2- What is your English language level?
(İngilizce dil seviyeniz nedir?)
Answer: I have intermediate (B2 level) English language knowledge.
(Orta derecede ( B2 seviyesinde) İngilizce dil bilgisine sahibim.)
3- Why do you want to study abroad?
(Neden yurt dışında okumak istiyorsunuz?)
Answer: I can improve my foreign language by studying abroad.
(Yurtdışında okuyarak yabancı dilimi geliştirebilirim.)
4- Can you introduce yourself in three words?
(Kendinizi üç kelimeyle tanıtır mısınız?)
Answer: I am an honest, reliable and hardworking person.
(Dürüst, güvenilir ve çalışkan bir insanım.)
5- What are your hobbies?
(Hobileriniz nelerdir?)
Answer: Painting and playing the piano.
(Resim yapmak ve piyano çalmak.)
6- What subjects did you do best in school?
(Okulda en başarılı olduğun dersler nelerdir?)
Answer: I am very successful in physics, chemistry and biology classes.
(Fizik, kimya ve biyoloji derslerinde çok başarılıyımdır.)
7- Can you tell us about your family?
(Ailenizden bahseder misiniz?)
Answer: My father is a primary teacher and my mother is a nurse. We are two siblings, I have a brother.
(Babam ilkokul öğretmeni, annem hemşire. İki kardeşiz, bir erkek abim var.)
8- What do you do in your spare time?
(Boş zamanlarında neler yaparsın?)
Answer: In my spare time, I usually read books and listen to music.
(Boş zamanlarımda genellikle kitap okurum ve müzik dinlerim.)
9- What do you want to be in the future?
(İleride ne olmak istiyorsun?)
Answer: I would like to be a neurosurgeon in the future. Ever since I was a child, I always wanted to be a doctor.
(İleride beyin cerrahı olmak isterdim. Çocukluğumdan beri hep doktor olmayı istemişimdir.)
10- Who will provide you with financial support?
(Size finansman desteğini kim sağlayacak?)
Answer: My brother and mother will provide me with the necessary cash support if I need it.
(Abim ve annem ihtiyacım olması halinde bana gerekli nakti desteği sağlayacaktır.)
