TıpDil Sınavı Nedir? ( Güncel 2021 Tüm Detaylar)


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Doktor ya da doktor adaylarını ilgilendiren içeriğimizle karşınızdayız. Uzmanlığınızı almak üzere hazırlıklarınızı yapıyorsanız İngilizce yeterliliğiniz konusunda kendinizi ispatlamanız gerektiğini de biliyorsunuzdur. Bunun için 2014 yılından itibaren uygulanan TıpDil sınavı Ankara Üniversitesi TÖMER (Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi) tarafından uygulanmaktadır.

Tıpdil Sınavı Nedir?

TıpDil sınavı TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) ve DUS (Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı) adaylarının dil muafiyeti almak için girebilecekleri bir yabancı dil sınavıdır. TUS ve DUS için ayrıca YDS ve YÖKDİL sınavlarına girerek de yabancı dil yeterliliğinizi ölçebilirsiniz. Tıpdil sınavının diğerlerinden farkı, tıbbi literatür içeriğinde hazırlanmasıdır. 

Tıpdil sınavı İngilizce, Fransızca ve Almanca olmak üzere 3 farklı dilde yapılır. Sınava giren adaylar bir sınav döneminde bu dillerden sadece bir tanesinden sınava girebilir. 

Tıpdil Geçerlilik Süresi

Tıpdil sınavı Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanır ve sadece Ankara ve İstanbul’ da senede 2 defa yapılır. Genellikle Şubat ve Haziran aylarında yapılan sınavın geçerlilik süresi 5  yıldır.

Tıpdil Sınavı Soru Dağılımı

Tıpdil sınavında 80 soru sorulur ve adaylara sınavı tamamlamaları için 150 dakika süre verilir. Sınavda soru tipleri şu şekildedir: 

  • Kelime Bilgisi ve Dil Bilgisi: 23 adet
  • Cümle Tamamlama: 11 adet
  • İngilizce – Türkçe Çeviri: 7 adet
  • Türkçe – İngilizce Çeviri: 7 adet
  • Paragraf Sorusu: 20 adet
  • Paragraf Tamamlama :6 adet
  • Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümle: 6 adet

Tıpdil sınavında yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemez, sadece doğru cevaplar dikkate alınır. Sınavda başarılı olmak için 50 puan ve üzerinde bir puan almanız gerekiyor, dolayısıyla 80 soruluk sınavda 40 veya üzeri doğru sayısı size yetecektir. 

Adaylar sınav sırasında sınav giriş belgeleri ve nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaportlarını yanında bulundurmalıdır. 

TIPDİL Sınavına Kimler Girebilir?

TUS ve DUS’ a girmeye hak kazanmış veya hak kazanacak olan tüm adaylar TÖMER TIPDİL Sınavına başvuru yapabilir. Tıp Fakültesi öğrencileri, stajyer doktorlar, intern doktorlar, asistan doktorlar, uzman doktorlar, pratisyen hekimler, tıp diploması sahibi diğer doktorlar, diş hekimliği fakültesi öğrencileri, diş hekimleri, asistan diş hekimleri, diş hekimliği diploması sahibi diğer kişiler, TUS’ a giriş izni verilen sağlık bölümü mezunu öğrencileri ve diploma sahipleri sınav için başvurularını yapabilirler.

TIPDİL Sınavı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sınava girecek adaylar başvurularını aday.ankara.edu.tr internet adresindeki Aday Bilgi Sistemi(ABİS) üzerinden yapabilirler.

Her sınav döneminde sınav ücretleri değişmektedir ve güncel sınav ücretini Sınav Kılavuzunuzdan öğrenebilirsiniz.

TıpDil Başvuru Ücreti Nasıl Yatırılır?

Sınava girecek adaylar başvuru ücretlerini Ziraat Bankası’na online veya şube üzerinden yatırabilirler. Adaylar başvurularını tamamlayıp başvuru ücretlerini ödedikten sonra, başvuru bilgileri sisteme girdikleri mail adresine gönderilir. Sınav yerleri belli olduktan sonra ise aynı internet sitesindeki sistemden sınav giriş belgelerinin çıktısını alarak sınava girerler. Sınav günü sınav giriş belgeleri, nüfus cüzdanları veya güncel pasaportları ile sınava girebilirler.

TıpDil Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyım?

Şimdi sınava hazırlanırken işinize yaracağını düşündüğümüz birkaç püf noktasını sizlerle paylaşalım.

Öncelikle seviyenize uygun doğru bir planlama ve çalışma programı oluşturarak işe başlamalısınız. 

Çalışırken her gün sadece bir konuya odaklanın. Eğer gramer çalışıyorsanız başka konuya o gün bakmayın. Böylelikle daha emin ve hızlı olarak ilerlersiniz.

İngilizce çalışırken şayet reading çözmeyi seviyorsanız her şeyi rahatlıkla çözebilirsiniz, çünkü reading diğer soru türlerinin hepsini kapsar. Kelime ezberlemekle ilgili kolay bir yol söylememiz gerekirse, okuduğunuz cümledeki bilmediğiniz kelimelere yoğunlaşırsanız ve söz öbekleri ile deyimler için mantık yürütürseniz daha kalıcı bir öğrenme sağlamış olursunuz. 

Cümle tamamlama sorularında; özne – yüklem ilişkisi, zaman yapıları ve anlam bütünlüğünü dikkat etmeniz gerektiğini sakın unutmayın.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı