Yabancı Dil Eğitimi Kaç Yaşında Başlamalı?


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Yabancı dil eğitiminin önemi gün geçtikçe daha çok ortaya çıkıyor. Peki, çocuklarımız kaç yaşında yabancı dil eğitimi için hazır oluyor? Buna verebileceğimiz en net cevap: mümkün olduğunca erken. Çünkü çocuklar küçük yaşlarda çok daha hızlı öğreniyor.

Çocuklar için özellikle 7 yaşına kadar, dil eğitimi öğrenme değil, dil edinme olarak görülüyor. Bu da çocuk açısından ekstra bir çaba sarf etmeden dili konuşabilmek anlamına geliyor. Henüz belli bir dili kuralları ve yapısına göre, yani teorik açıdan bilmedikleri için yabancı dili de taklit yoluyla ana dil gibi doğal bir şekilde öğreniyorlar.

10 yaşından önce öğrenilen dilleri beyin ana dil olarak algılıyor

Bebekler ve küçük çocuklar için hayatın her anı öğrenmenin önemli bir parçası. Araştırmalar, bebeklerin anne karnındayken bile dış dünyayı duyduğunu ve aslında dil gelişiminin daha doğmadan başladığını gösteriyor. Bebekken öğrendiğimiz dilleri unutmuyoruz. Çünkü bu yıllarda edinilen diller, beynin ana dil bölgesine kaydediliyor. Yaklaşık 10 yaşından sonra öğrenilen diller ise, beynin farklı bir bölümüne kaydediliyor ve bu bilgileri sürekli canlı tutmak için daha fazla çaba gerekiyor.

Bu nedenle 7 yaşına kadar dil eğitimine başlandığında çok daha kalıcı bir öğrenme gerçekleşiyor. Ancak 7 yaşına kadar olan tüm çocukları aynı kategoriye koymak çok mümkün değil. 3 – 5 yaş arası ve 6 – 9 yaş arası çocuklarda farklı eğitim verilmesi gerekiyor. Çünkü bu yaş gruplarında çocuklar dünyayı farklı algılar ve kendilerini ifade etme biçimleri birbirinden farklıdır.

Bundan yazının ilerleyen bölümlerinde daha detaylı bahsedeceğiz. Şimdi yetişkinlerle çocuklar arasında dil eğitimi açısından nasıl bir fark var buna bakalım.

Yetişkinler için dil eğitimi neden farklı?

Yabancı dil öğrenmek, yetişkinler ya da büyük yaşlardaki çocuklar için halihazırda öğrenilmiş ve alışılmış bir dil yapısının üzerine yeni bir yapı inşa etmek olarak deneyimleniyor. Bu da sürecin daha farklı işlenmesini gerektiriyor.

Yaklaşık 15 yaşına kadar, farklı yaş gruplarından çocuklara farklı eğitim stratejileri uygulanıyor. Belli bir yaşın üzerindeki gençler ve yetişkinler içinse genellikle ihtiyaca ve amaca yönelik olarak eğitimler çeşitlenebiliyor: sınava hazırlık, iş İngilizcesi, genel dil kullanımı gibi… Bu nedenle yetişkinler için açılan kurslar ve online eğitimler bu ihtiyaçlara göre farklı şekillerde tasarlanıyor.

Bebekler ve küçük çocuklarda dil öğrenimi nasıl desteklenir?

Henüz Türkçeyi de konuşmayan bebeklerin İngilizce öğrenmesi için yanında İngilizce konuşmak, müzik dinletmek ve ninni söylemek önemli bir fark yaratır. Zaman içinde Türkçe ile birlikte İngilizce sesleri de taklit ederek iki dili birlikte konuşmaya başlayabilirler.

Bu aşamada, bir ebeveynin iki ya da daha fazla dili birlikte kullanmasının çocuk için kafa karıştırıcı olabileceği konusunda tartışmalar var. Eğer çocuğunuza Türkçe ile birlikte ikinci bir dil öğretmek istiyorsanız bunun için farklı kişilerin desteğini almanız önerilebilir. Önemli olan çocuğunuzun yabancı dili duymasını sağlamak.

Konuşmaya başlamış olan 3 – 5 yaş arası çocuklar için çeşitli oyunlardan faydalanarak dili konuşmasına yardımcı olunabilir. Çocuk artık iki dili bilinçli olarak birbirinden ayırabilir. Üstelik kelime haznesi gelişmeye başladığı için, farklı dillerdeki kelimeleri de daha net ayırt edebilir. Bu aşamada siz de, ebeveyn olarak daha fazla yardımcı olabilir, birlikte yabancı dil öğrenimini destekleyen oyunlar oynayabilirsiniz.

Çocuğunuzu dil öğrenmeye teşvik edin ve doğru yönlendirin

Kaç yaşında başlanırsa başlansın, doğru öğrenme metodu ve destekleyici çevre ile ileri seviyede yabancı dil öğrenimi gerçekleşiyor. Ancak her çocuğun farklı güçlü ve zayıf yönleri olacağı için kendisine en yüksek faydayı sağlayacak metodun belirlenmesi gerekiyor. Bu nedenle işin uzmanından destek almak kalıcı ve etkili öğrenme için büyük önem taşıyor.

Çocuklar için anne ve babalar, ideal olarak gördükleri rol modellerdir. Onlara hayatları boyunca avantaj sağlayacak en az bir yabancı dil eğitimi konusunda destek vermeniz son derece değerli bir adım olacak. Çocuğunuzun motive olmadığını gördüğünüzde onunla birlikte çalışmaya ve dil öğreten oyunlar oynamaya zaman ayırmanız motivasyonunu arttırır. Onu zorlamak yerine, öğrenme sürecini birlikte ilerletmenin çocuğunuzun tüm hayatını değiştireceğinden emin olabilirsiniz.

Sonuç: İlk fırsatta dil öğrenmek gerekiyor

15 yaşına kadar ikinci bir dili doğru şekilde öğrenen çocukların bu dili anadili akıcılığında konuşma olasılığı artıyor. Bu yüzden dil öğrenmeye erken başlamak önemli. Ama bu herkes için her zaman mümkün olmayabilir ya da yabancı dil öğrenmenin önemini daha geç fark etmiş olabilirsiniz. Yeni bir dil öğrenmek için asla geç kalmış sayılmazsınız, çünkü insan beyni dil öğrenmeyi her yaşta başarabilir.

Yaş ilerledikçe, daha yavaş öğrensek de farklı yaş grupları için uygulanan farklı metotlar sayesinde dil öğrenilebilir. Önemli olan öğrencinin yaşına uygun yolu bulabilmek.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı